Su Altı Bambaşka Bir Dünya

AJANS ÜNİVERSİTE- Esra MUTLU
Fotoğraf: Sümeyye YAMAN

İÜ SÜFSAK, Danışman Öğretim Üyesi Arş. Gör. Eda Topçu önderliğinde, gezi amaçlı dalışlar düzenliyor. Önceki senelere göre üye sayısında artış görülen kulüp, dalış eğitimi veremese de anlaşmalı dalış merkezi sayesinde dalış eğitimleri ve geziler organize ediyor.
Kulüp bünyesinde, belli dönemlerde dalış turları düzenleniyor. Başlangıç seviyesinde dalışın sınırı 18, sportif dalışın sınırı 30, derin dalışın sınırı ise 40 metre. Dalış yapabilmek için yüzme bilmenin yanı sıra 15 yaşını doldurmuş olmak gerekiyor. Dalışlar için daha çok Akdeniz Bölgesi tercih ediliyor. İÜ SÜFSAK’ın dalış bölgesi tercihi ise Kaş, Fethiye gibi yerler.

Dalış elbisesi, maske, palet, şnorkel dalış esnasında kullanılan en temel ekipmanlar. Maske, dalgıçların su altında görmelerini; palet, su altında hareket etmelerini; şnorkel ise tüplü dalışlarda çok fazla kullanılan bir alet olmasa da su altında nefesi kontrol etmeyi sağlıyor. Tüplü dalışlarda ise “Bağımsız Aletli Dalış” donanımına ihtiyaç var. Bu donanımla bağlantılı bir de denge yeleği kullanılıyor. Denge yeleği, su altında yüzerliği sağlıyor.

“Su Altı Misafir Olduğumuz Bir Dünya”
Dalış öncesinde kontrollerini yaparak dalışa başlayan grup tarafından dalış sırasında dikkat edilmesi gereken hususlarla ilgili bilgi veren İÜ SÜFSAK Üyeleri Kuyucuoğlu ve Öztürk, “Su altı sizin misafir olduğunuz bir dünya. Bu nedenle o dünyaya saygı duymanız gerekiyor. Suyun şakası olmuyor. Türkiye’nin konumu dolayısıyla sularımızda çok fazla tehlikeli deniz canlısı yok. Eğitimlerde bunu sık sık söylüyoruz. Su altında bulduğunuz hiçbir kabuğu, canlıyı su altından çıkartmayın. Çünkü o kabuk başka bir canlının yuvası olabilir. Zaten siz zorlamadıkça size zarar verecek canlı yok. Siz nerede duracağınızı bilmezseniz, yani dalış öncesinde kendinize dikkat etmezseniz, sıkıntı ile karşılaşmanız kaçınılmazdır.” dediler.

“Su Altında Kurallara Uymak Önemli”
Dalış sırasında herhangi bir rahatsızlığın yaşanmaması için dikkat edilmesi gereken önemli noktalara işaret eden İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Su Altı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Maide Çimşit, şöyle konuştu: “Dalış esnasında dikkat edilmesi gereken iki temel nokta var: Fiziksel ve zihinsel olarak yorgunken dalmamak ve kurallara uymak. Çünkü orası insanın doğal ortamı değil. Karada sizin için tehlike gibi görünmeyen ufak tefek aksaklıklar, su altında hayat kaybına neden olabilir. Bir şeylerin ters gittiğini fark eden kişinin mutlaka birlikte daldığı kişiye bu durumu bildirmesi gerekiyor. Dalgıcın, kullandığı malzemeyi çok iyi bilmesi de önemli. Su altında yapılacak bir hata yalnız dalgıcı değil, yanındaki kişileri de tehlikeye sokar. Onu kurtarmaya çalışan diğer kişileri de riske atar. Grup liderini, gereksiz yere risk almaya zorlar.”

İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Su Altı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Ana Bilim Dalı’nda dalgıçların sağlık kontrolleri yapılıyor ve kendilerine sağlık raporu veriliyor. Rutin kontrollerin yanında dalış sırasında oluşan hastalıklar da tedavi ediliyor. Hastalığın türüne göre bir tedavi programı oluşturuluyor. Dalgıçların yanı sıra dalışta kullanılan aletler ve tekneler de kontrol ediliyor.

basınç odası  (1)

basınç odası  (2)