AJANS ÜNİVERSİTE – Devrim ÇIRPAN- Gülçin CEYLAN- Ozan ÖZEN
FOTOĞRAF- Kasım BALTACI
Sempozyumun açılış konuşmasını gerçekleştiren TRT Genel Müdür Yardımcısı Erkan Durdu, sporun içerisinde ve medyanın içerisinde önemli konumlarda bulunan insanlarla beraber olduklarını, bu sempozyumdan spor ve medya adına iyi mesajlar vermek için toplandıklarını söyledi.
TRT Genel Müdürü Şenol Göka ise buna benzer toplantıların ve sempozyumların daha sık düzenlenmesi gerektiğini belirtti ve konuşmasını şöyle sürdürdü: “Taraftarlık ve rekabet insanın içinde olan duygular, aslında bunlar güzel şeyler; zira bu duygular insanlara zarar vermemeli. En son Fenerbahçe otobüsüne yapılan saldırı bizleri ürküttü. Küçüklükten bu yana tuttuğumuz takımları ve medyanın spora etkisini konuşacağız ve bundan sonraki sempozyumlarda da konuşmaya devam edeceğiz.”
TRT Spor Genel Yayın Yönetmeni Derya Oruçoğlu moderatörlüğünde gerçekleştirilen birinci oturumda “Spor Medyasına Bakış” konusu ele alındı. Oruçoğlu “Bu sempozyumu aylar öncesinden planladık. Fenerbahçe takımına yapılan saldırının hemen sonrasında yapılması tamamen tesadüf oldu. İki gün boyunca sürecek sempozyumda konuklar özenle seçildi” diye konuştu.
“Spor Medyasına Bakış” konusunda açıklamalarda bulunan usta teknik direktör ve futbol yorumcusu Mustafa Denizli, insanın her şeye sahip olabileceğinive tecrübenin önemli olduğunu vurguladı ve “Önümüzdeki haziran ayında futbolun içindeki 50 yılım olacak. Sporun içinde geçirdiğim bu seneleri iki bölüm olarak ele alabilirim. Birincisi futbolcu olarak çizginin içinde geçirdiğim bölüm, ikinci bölüm ise çizginin dışında teknik direk olarak görev aldığım dönem olarak ele alabilirim” şeklinde konuştu.
Spor medyasının futbol ayağıyla ilgili olarak birçok medya kuruluşunun farklı düşünceleri olduğunu ve sempozyumda o farklı düşüncelere sahip simalarında olduğunu söyledive şunları kaydetti:“Türkiye’de 25 yıl teknik direktörlük yaptım. Bu yılların tamamı neredeyse Türkiye A Milli Takımı başta olmak üzere, Beşiktaş, Galatasaray ve Fenerbahçe ile geçti. Bu kulüpler, spor medyasına çok fazla konu olan kurumlardı. Medyanın bakışını sporun içinden gelen birisi olarak az çok biliyorum.”
Son olarak futbolculuk ve teknik direktörlük dönemlerinde başından geçen anıları paylaşan Denizli şu şekilde konuştu:“Her fikre hürmet ettiğim için sevildim. Benimde fikirlerim var. Sonuç olarak işin organizasyon kısmını bakıyorum. Çalışma gruplarını organize ederek, bakış açılarını geliştirerek ve başarı getirmek benim işim.”
TRT Haber ve Spor Yayınları Daire Başkanı Nasuhi Güngör ise “Sporda Şiddette Medyanın Rolü” konusunda, spor ve medya ilişkisi içinde tartışılan konunun ‘Biz spor mu yapıyoruz veya savaş mı yapıyoruz?’ sorusundan çıktığını belirtti. Güngör “Statlara mabet diyerek veya spor programlarına verdiğimiz isimler bunu gösteriyor. Medya ve spor açısından bakacak olursak hayatın her alanında şiddet yok. Ama olmayan şeyleri medya şiddet olarak gösterirse iki yüzlülük olur. Spor medyası içinde bunlar geçerli” dedi.
Sempozyumun ikinci oturumuna Prof. Dr. Sezer Akarcalı başkanlık etti. Akarcalı, spor programlarındaki tartışmaların zaman zaman sporun önüne geçebildiğini belirtti. Sporun medya ile ilişkisine de değinen Akarcalı sözlerine şöyle devam etti: “Spor medyasının başlangıç süresi televizyonda ilk kez bir boks maçıyla başladı. Ayrıca konuşması esnasında Akarcalı Türkiye’de spor kültürünün olmadığının altını çizdi.
İstanbul Başakşehir Futbol Kulübü teknik direktörü Abdullah Avcı sahanın dışındaki algı yönetiminin sıkıntılı olduğunu dile getirdi ve şunları ifade etti: “Sahanın içiyle çok ilgilendim fakat sahanın dışıyla ilgilenmedim.”
Eski Beşiktaşlı futbolcu ve spor yorumcusu Metin Tekin, spor programlarının nasıl olması gerektiğini söyledi ve “Biz futbolun oyunu konuşan tarafıyız” şeklinde konuştu.
Komedyen Yavuz Seçkin ise son zamanlarda en çok mizahın spor programlarında var olduğunu ve bu mizahın kara mizah olduğunu dile getirdi.
Son olarak konuşan Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) Başkanı Harun Erdenay ise basketbolun futboldan sonra ilgi gören ikinci spor dalı olduğunu vurguladı ve “Futbol dünyada çok büyük kitlelere hitap ettiği için konular hep futbol üzerinden konuşuluyor” dedi.