AJANS ÜNİVERSİTE – Ebru BİRÇAK
Hakan Öztürk’ün Mesleki Yolculuğu Nasıl Başladı?
Benim medyayla tanışmam ilk olarak 1986 yılına dayanır. Hürriyet Gazetesi’ne muhabir olarak girdikten kısa bir süre sonra 1989 yılının başına kadar haber merkezinde görev aldım. Ancak maddi sebeplerinden dolayı bu görevime devam edemedim ve kendi isteğimle gazetecilikten ayrıldım.Fakat medya sektörü içime işlemişti ve bu meslekten kopamadım.
Spikerlik Kursu Nereden Çıktı?
1989’da TRT ve İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi işbirliğiyle bir diksiyon ve spikerlik kursu kurdum. İlk zamanlar hobi olarak gördüğüm bu meslek yetiştirdiğimiz öğrencilerin başarılarını ve geldikleri yerleri gördükçe aşka dönüştü. İşte bu andan itibaren bu işe dört elle sarılmaya başladım.Geçen yirmi beş senelik süre içerisinde iki farklı ve bugün sektörde önemli yeri olan Kuşdili Eğitim Merkezi’ni ve Hakan Öztürk Eğitim Merkezi’ni kurup yönettim. Çok sayıda tanınmış spiker, sunucu ve konuşmacı yetiştirdim. Daha sonra bu kursları devrederek Türkiye’nin ilk ve tek medya koçu olarak görev yapmaya başladım.
Medya Koçluğu ile Spikerlik Kursu Arasındaki Fark Nedir?
Esasen birbirine çok yakın konular gibi gözükse de tamamen ayrıdır. Amacım kursları kötülemek değil. Çünkü ikisi benim devrettiğim olmak üzere hala piyasada var olan çok sayıda kaliteli kurs mevcut. Ancak spikerlik kurslarında grup eğitimleri gibi bir takım dezavantajlar var. Çok öğrenci bulunduğunda hem kişi başına düşen pratik zamanı azalıyor hem de eğitimciler öğrencileri tanımakta zorluk çekiyor. Hâlbuki piyasadaki eğitmenler çok değerli. Bütün bu dezavantajları gördükten sonra kurs mantığını bıraktım. Artık adaylara bireysel ders veriyorum. İlk olarak adayın durum değerlendirmesini yapıp, nokta atışı diye tabir ettiğimiz bir çalışma planı hazırlıyoruz. Bu şekilde hem zamandan hem de paradan tasarruf ederek adaylar, hedeflerine kısa sürede ulaşıyor. Ayrıca eğitimlerimizi tüm teknik cihazlarla destekliyoruz.
Spikerliğe Talep Sadece İletişim Fakültelerinden mi Var?
İletişim fakülteleri kadar bu işi yapmak isteyen fakat farklı branşlarda okuyan genç arkadaşlarımızdan da çok talep var. Verdiğimiz eğitimin içerisinde diksiyon, etkili konuşma, beden dili gibi etkili çalışmalar olduğu için yaşamın her alanında gerekli bir eğitim olarak görülebilir.
Mesleği Yapabilmek İçin Ne gibi Özelliklere Sahip Olmak Gerekir?
Ciddi bir şive problemi, konuşma problemi olmaması gerekir. Kişinin genel kültürünün yeterli bir seviyede olması ve kendini sürekli yetiştirmesi gerekir. Bugün bir spiker veya sunucu gündemi bilmiyorsa bu işi yapamaz.
İleriye Dönük Projeleriniz Var mı, Varsa Nedir?
Evet, var. İnşallah bir spikerlik-sunuculuk meslek yüksek okulu kurmak. Böylece bu mesleği hayal eden daha fazla gencimize ulaşabileceğiz.