AJANS ÜNİVERSİTE- Merve REİSOĞLU
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü tarafından düzenlenen “Sosyoloji Günleri” kapsamında Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Tanyeli “Mekansal ve Toplumsal Açıdan Kentte Kültürel Çoğulculuk” konu başlığıyla 18 Kasım Çarşamba günü Edebiyat Fakültesi Kurul odasında konferans verdi. Sosyoloji Ana Bilim Dalı Prof. Dr. İsmail Coşku’nun kısa konuşmasının ardından konferans akademisyen ve öğrencilerin yoğun katılımlarıyla başladı.
Prof. Dr. Uğur Tanyeli konuşmasında, “Mekansal ve Toplumsal Açıdan Kentte Kültürel Çoğulculuk” başlığı altında “çeşitliliğin türdeşliği ve kent, paranın çeşitliliği, paranın çoğulluğu ve çoğulculuğu, yaşayanla ölünün yaşadığı kentsel dünya ve kozmopolitizm” gibi alt başlıklara değindi.
Yaşayan ve ölülerin yaşadığı kentsel dünya konusuna dikkat çeken Prof Dr. Tanyeli, bu tip dünyalarda yapı stokunun sürekli değiştiğini, işe yaramazlık noktasına gelen her şeyin öldüğünü ve böyle bir dünyanın nesnelerin anlamını değiştiren bir sürece işaret ettiğini vurguladı. “Modern kentler zombilerin yani yaşayan ölülerin dünyasıdır. Kent öldürme iktidarıdır ve eskiden kalma yapıları öldürür. Restorasyonun amacı da yaşayan ölüler yaratmaktır” diyerek kentsel dünya algısı ile ilgili bir farkındalık yarattı.
Prof. Dr. Tanyeli “Çoğulluğun farklılıklarını çoğu zaman göremiyoruz. Örneğin New York ve Londra’da birbirinden farklı sayısız binanın olduğunu görüyoruz ancak; birbirinden farklı olduklarını ayırt edemiyoruz. İşte bu iki kent her ne kadar türdeş gibi gözükseler de türdeş olmayan iki dünyadır” diyerek türdeşlik ve kent konusuna işaret etti.