Sosyal Medyada Teröre Çanak Tutuluyor

AJANS ÜNİVERSİTE

İstanbul Üniversitesi (İÜ) İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Özgen, sosyal medyanın verdiği her bilginin gerçek olarak kabul edilmemesi gerektiğini söyledi. Sosyal mecralarda yapılan paylaşımların olayın etkisini genişletmek için kullanıldığını belirten Prof. Dr. Özgen, özellikle bu tür paylaşımlarla toplum üzerinde bir yılgınlık oluşturulmak istendiğini kaydetti.

“Batıda ülkeyi etkileyecek terör olayı meydana geldiğinde, medya genel olarak ortak paydada hareket ediyor” diyen Özgen, şöyle devam etti: “Ülkemizde her grup, çıkar çevresi ya da her kesim, kendi çıkarı doğrultusunda olayları farklı şekillerde değerlendirmekte, yansıtmakta ve kamuoyunun oluşumunu farklı ve çoğu kez yalan ya da abartıya dayalı haberler üzerinden oluşturmaya çabalamaktadır. Bunun nedenleri var elbette ancak en önemlisi ortak değerlerimizi hızla yitirmiş olmamızdan kaynaklanmaktadır. Medyanın farklı bakış açıları yansıtması elbette doğaldır. Fakat bu farklılık ayrışmaya kadar varmamalı. Zıtların birliği misali madde karşı madde ilişkisi içinde ve diyalektik bir bütünlük arz etmelidir.”

Diyarbakır Silvan’da 13 yaşındaki çocuğun ölümüyle sonuçlanan terör saldırısı karşısındaki bazı medya kuruluşlarının tutumuna dikkati çeken Özgen, “Silvan’da yol kenarında patlayan bomba olayında kullanılan dil, adeta bombayı suçlar nitelikteydi. Oysa bunu oraya yerleştiren, patlatan ve bu olay hedefe ulaşmış olsaydı bu eylemi kullanacak çevreleri, en azından eleştiren bir yaklaşım bu anlatımda bulunmamaktadır. Diğer yandan ülkemizin batı ve doğusu için farklı söylemler geliştirmek, bunları medya yoluyla toplumu gerecek şekilde aktarmak da demokratik tavır açısından istenen, onaylanan bir tutum değildir. Medyanın aynı konular hakkında belli bir tutumu, daha da ötesinde hafızası da bulunmamaktadır. Konjonktürel gelişmelere bağlı olarak medyanın olaylara yaklaşımı değişebilmektedir” ifadelerini kullandı.

“Korku mekanizmasını harekete geçiriyorlar”

Marmara Üniversitesi (MÜ) İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Murat Kırık, sosyal medyadaki “denetimsiz”liğin terör ve teröre destek verenlerin her zaman işine geldiğini anlatarak, şöyle konuştu:

“Bir film görüntüsünü bile ‘Ankara’da patlama anı’ diye sosyal medya üzerinden sahte hesaplarla paylaşım yapabiliyorlar. Sahte sosyal medya hesaplarından manipülasyon ve dezenformasyon amacıyla paylaşım yapıp, korku mekanizmasını harekete geçiriyorlar”

“Sosyal medyada da akil adamlara ihtiyaç var”

Uluslararası Sosyal Medya Derneği Başkanı Said Ercan da “Sosyal medyada da akil adamlara, süzgeçten geçirilmiş, denetlenmiş bilgiye ihtiyaç var. Bu bilgi çöplüğü içerisinden işinize lazım bir kaç bilgiyi almaya çalışıyorsunuz. Bu son saldırıda WhatsApp’ın da ne kadar denetimsiz olduğunu gördük” diye konuştu.

“Hem eylem yapıyorsun hem de seni kimse suçlamıyor”

MÜ İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Murat Yel ise terör örgütünün gerçekleştirdiği eyleminden sonra kınanmayıp, tam tersine suçun mağdurlar üzerine bu kadar yıkıldığı başka bir ülkenin olmadığını anlatarak, “Hem eylem yapıyorsun hem de seni kimse suçlamıyor. Bu yapılanlar, seçimlerle iktidara gelemeyen bir grubun, seçimler dışında ve demokratik olmayan yollarla hükümeti düşürme çabalarıdır” değerlendirmesinde bulundu.

Muhabir: Çiğdem Pala, Emrah Güney

Kaynak: AA