AJANS ÜNİVERSİTE – Suay Ceren ATAY, Murat KASAP
İÜ Psikoloji Bölümü tarafından düzenlenen Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırmalar Sempozyumu’nda açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Sibel Arkonaç, “Sosyal bilimlerde psikolojinin ayrı bir yeri var. Söylem analizi, tıpkı psikoloji gibi insanı anlama yöntemi. Söylem analizi, bilgi edinme metoduna eleştirel bir yaklaşımla yaklaşır. Yerellik evrensellik düşüncesinin bir ögesidir. Benlik ya da kendini idrak edişim, dış dünyada kendini idrak ederek benliğe yansıtmadır. Hem Türkiye’de hem dünyada benlik modellerine baktığımız zaman birbirinden farklı modellerin olduğunu görüyoruz” ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Arkonaç, konuşmasına şu ifadelerle devam etti: ” Gerçekliğin yeniden yeniden ortaya çıkması dilin icrasıdır. Konuştukça değişen insanın sabit bir yapısı yoktur. Söylem analizi yaklaşımı bir üst başlık gibidir.”
Sempozyumda ikinci konuşmayı Arş. Gör. Dr. Hilal Çelik yaptı. “Türkiye’de Belirsiz Kayıp Babalar ve Aile İçi Dinamikler: Bir Gömülü Teori Araştırması” konulu konuşmasında Arş. Gör. Dr. Çelik, “Aile kavramının çocuk üzerine etkisine baktığımızda genellikle anne kavramı ortaya çıkıyor. Türkiye’de ebeveynlik hiçbir zaman eş pozisyonda olmadı” dedi. Daha sonra “Gömülü teori herhangi bir teoriden yola çıkmayarak veriye gidip verinin içinde yeni kavramlar ve teoriler ortaya çıkartır. Gömülü teorinin amacı var olan kavramları yeni terimler katmaya çalışmaktır. Gömülü teoriyi takip etmek önemlidir. Kuramsal duyarlılıkla insan geriye dönüp durumları eleştirel bir biçimde analiz edebilme becerisini geliştirir” şeklinde konuştu.
Bir sonraki konuşmacı Prof. Dr. Tevfika Tunaboylu İkiz ise “Psikanalitik açıdan Söylem Analizi Çalışması Olarak Tematik Algı Testi” başlığıyla konuşma yaptı. Prof. Dr. İkiz, ” 1950 ve 60’larda psikanalitikle psikologlar uğraşmaya başladı. Hastanın anlattığı her şey, onun iç dünyasıdır. Kodlamalar psikoloji açısından çok önemlidir” diyerek konuşmasını bitirdi.
Etkinlik 24 Mart tarihinde çeşitli atölyeler ile tamamlandı.