“Sony Workshop”u Cem Talu ile Başladı

AJANS ÜNİVERSİTE- Burcu GÜLER

Fotoğraf: Devrim ÇIRPAN

İÜİletişim Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen etkinlikte Sony Fotoğraf elçisi ve uluslararası fotoğrafçı Cem Talu, uzman olduğu portre fotoğrafçılığından kariyerinden ve anılarından söz etti. Sony Alpha Ürün Müdürü Erdem Sayıp’ın da katıldığı söyleşide Sayıp, Talu’nun kullandığı makinelerden kısaca bahsetti. Herkes için faydalı bir etkinlik olmasını dileyen Sayıp, sözü Talu’ya bıraktı.

Nasıl fotoğraf çekmeye başladığından bahseden Cem Talu, “Fotoğraf çekmeye vesikalık çektiremediğim için başladım. Fotoğraf çektirmeye gittiğinde seni yönlendirme vardır. Sanki bir canavara dönüşüyordum. Diyalogu kurmak için ve bunun zor olduğunu fark ettiğim için fotoğrafla ilgilenmeye başladım” diyerek aslında kendisinin fotoğrafçılık ile bir terzilik yaptığını ifade etti. Fotoğraf değerinin eşsizlikle ölçüldüğünü belirten Talu, yapılan işin taklidinin zor olması gerektiğini de ekledi.

“Kullanım Klavuzunu İyi Bilmek Avantaj sağlar”

ODTÜ’de (Ortadoğu Teknik Üniversitesi) Gıda Mühendisliği okuduktan sonra ODTÜ İşletme bölümünde yüksek lisans, ardından Boğaziçi Üniversitesi’nde İşletme doktorası yapan Talu, İstanbul’a geldiği zaman fotoğrafın kendisini bulduğunu söyledi. 2000’li yıllarda İngilizcesi’nin iyi derecede olmasının ve kullanım kılavuzlarını bilmesinin kendisine avantaj sağladığını söyleyen Talu, o dönemlerde yabancı mankenlere tercümanlık yaptığını da söyledi. Talu, “Doktora yaptığım dönemde bir test çekim yapmak istedim. Çekimi yaptıktan sonra dergiye götürdüm. Derginin yurt dışındaki ekibi kapak fotoğraf arıyorlarmış. 3 aylık bir fotoğrafçı olarak ilk işim kapak fotoğraf oldu ve daha sonradan Almanya’da bir dergide yayınlandı” diyerek kendisini bir anda dergi fotoğrafçısı olarak bulduğunu anlattı.

Fotoğrafın aslında seçici gösterme sanatı olduğunu ifade eden Talu, ele alınan konunun artısını ve eksisini bulmak gerektiğini belirtti. Talu, “Sizin daha rahat iletişim kurabileceğiniz kendinizi yansıttığını düşündüğünüz bir alan nokta bulmanız gerekir. Beni etkileyen beni heyecanlandıran insan karakterleri ve figürleri oldu” diyerek bu nedenle portre fotoğrafçılığına yöneldiğini belirtti. Fotoğraf çalışmalarından örnekler gösterirken, anılardan da bahseden Cem Talu, fotoğrafını çekeceği kişiyi tanıması gerektiğinin önemini belirtti.

Talu, “Ne kadar samimi olunursa  ortaya o kadar iyi fotoğraf çıkar. Bu bir kuraldır. İletişimi etkin bir şekilde kullanmak önemli. Aniden çıkan işlerde de çekime giderken, kişiyi tanımaya yetecek kadar sorular sorarım” diyerek diyalog kurup farklı özgün bir iş ortaya çıkarmanın kendisi için önemli olduğunu ve yapmak istediğinin bu olduğunu söyledi.

Farklı fakültelerden de öğrencilerin katıldığı söyleşi, soru cevapların ardından tamamlandı. Söyleşi sonunda İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ümit Sarı, Cem Talu’ya teşekkür belgesi takdim etti.

12717925_1297059720319816_8651936173418827455_n