Sinema ve Toplum Öğrenci Kongresi Düzenlendi

AJANS ÜNİVERSİTE – Nuran ATIŞ

Fotoğraf- Selahattin DERELİ

Bu sene ilki düzenlenen Öğrenci Kongresi’nin amacı 20 farklı bölümden öğrencilerin ortak bir konu etrafında toplanmasıydı. Bu konu, sinema ve toplum olarak belirlendi. İÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hayati Develi, kongrenin düzenlenmesinde emeği geçen Dekanlık çalışanları, hocalar ve öğrencilere teşekkür etti ve açılış konuşmasını yaptı. “Üniversite’nin kapısına girmenizle birlikte başka bir boyuttaki alana giriş yapıyorsunuz” diyen Prof. Dr. Develi, “Öğrenmeyi öğrenmiş bağımsız bireyler ve entellektüeller olacaksınız. Hocalar birer yol arkadaşıdır, esas öğretici evrendir, hayat öğrenme sürecidir, birbirimizden öğreniyoruz, saygı duymayı öğreniyoruz” şeklinde konuştu. Prof. Dr. Develi, İÜ Edebiyat Fakültesi, sosyal bilimler alanında 42 ayrı program ile yüce dağ başında kırk gözlü bir çeşme gibidir, her kümesinde ayrı bir tat var. Bugün öğrencilerden öğrenmek için buradayız” ifadelerini kullandı.

thumbnail_DSC_2413_1200x800

“Böyle Bir Etkinlik Her Zaman Olmuyor”

“Bırakın dersleri, böyle bir etkinlik her zaman olmuyor, bu tür etkinliklere katılın” diyen Prof. Dr. Develi, “Öğrenci olmazsa hiçbir şeyin anlamı yok, öğrencilerimizle ilerleyeceğiz” şeklinde sözlerine devam etti.

İlk oturum, Oturum Başkanı Prof Dr. İsmail Coşkun ve Doğa Su Akyüz, Yaren Çiçek, Hüseyin Ulaş Vural ve Büşra Öztekin adlı öğrenciler ile gerçekleşti.

Kore Dili ve Edebiyatı bölümünde öğrenci olan Doğa Su Akyüz, “Kore Kültürünün Kore Sineması Üzerindeki Etkisi ve Bu Etkinin Topluma Geri Yansıması” hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Akyüz, Kore kültürünü Türkiye’ye tanıtan örnek bir dizi olarak Saraydaki Mücevher gibi dizilerden bahsetti. Ayrıca Kore dizilerin Türkiye’de uyarlandığından bahseden Akyüz, “Boys over Flowers”, “Güneşi Beklerken” olarak uyarlanmıştır, “High Society” ise “Yüksek Sosyete” dizisi olarak uyarlanmıştır” şeklinde konuştu. Ayrıca bugün korku filmlerindeki hayaletlerin uzun saçlı ve uzun beyaz elbiseli olmasını Kore’de uzun saçın kendilerine verilmiş bir hediye ve beyaz uzun elbise’nin “sobok” adında Kore’de bir elbise olduğunu ifade etti.

Ardından Sosyoloji bölümünden Yaren Çiçek, “Karşı Kıyılı” adlı sunumu gerçekleştirdi. Mübadeleden bahseden Çiçek, Çağan Irmak’ın “Dedemin İnsanları” adlı filmine değindi ve “Mübadele sonucu filmler ve kitaplar ortaya çıkmıştır. Doğup büyüdüğünüz toprakları terk ediyorsunuz” dedi.

Hüseyin Ulaş Vural adlı Coğrafya Bölümü öğrencisi ise “Sınırlı Coğrafyalarda Sınırsız Sinema Hünerini Gösterebilmek” adlı sunumu gerçekleştirdi.

Son olarak Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden Büşra Öztekin, “Mecid Mecidi’nin Filmlerindeki Renk Olgusu” adlı sunumunu gerçekleştirdi. Öztekin, “Renk bir sembolik dil oluşturuyor, örnek olarak filmlerde zengin aileler daha parlak renkler giyiniyor” şeklinde konuştu.

İlk öğrenci kongresi, yapılan oturumlarla 28 Nisan’da sona erdi.