AJANS ÜNİVERSİTE – Özcan ASLAN
Dünyadaki tüm enfeksiyon hastalıkları %17’si kene, sivrisinek, tatarcık sokması ve ısırmasıyla bulaşıyor. Sıtma dünya genelinde ölüme neden olurken KKKA (Kırım Kongo Kanamalı Ateşi) ise Türkiye’de bazı bölgelerde tehdit oluşturuyor
Türkiye’de bazı bölgelerde görülen KKKA dışında sıtma, dengue, chikunga, sarı humma, Japon ensefaliti, lenfatik filariasis, lejmanya, tularemi gibi pek çok vektörle bulaşan hastalık insanlar için tehdit oluşturuyor.Son dönemlerde birçok vatandaşın hayatını kaybetmesine sebep olan KKKA hastalığı da Türkiye için tehdit oluşturmuş durumda.
Sağlık Bakanlığı havaların ısınmasına bağlı olarak ortaya çıkan bu hastalığın önüne geçebilmek için yeni önlemler almaya hazırlanıyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada en fazla ölüme yol açan vektörle bulaşan hastalık sıtmadan, yılda 600 binden fazla insan hayatını kaybediyor. Sıtma insanlara çoğunlukla parazit taşıyan sivrisinek sokmasıyla bulaşıyor. Sıtmaya bağlı ölümlerin %90’ı Afrika kıtasının Sahra çölünün altında kalan bölgede meydana gelirken bunların %77’si de 5 yaş altı çocuklarda görülüyor.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Dünya Sağlık günü vesilesiyle yayınladığı mesajında “İklim değişikliği, habitatların bozulması, artan uluslararası ticaret ve seyahat daha fazla sayıda insanın vektörlere maruz kalarak hastalık kapmasına neden oluyor” ifadelerine yer verdi.