AJANS ÜNİVERSİTE-Esra MUTLU
Fotoğraf- Fatma ÇELİK
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, İstanbul Türk Ocağı, Avrasya Beynelhalk Araştırmaları Enstitüsü İçtimai Birliği, Sağlamlığın Korunması İçtimai Birliği ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle düzenlenen etkinlikte Türk dünyasının ve Güney Azerbaycan’ın en büyük şairlerinden birisi olarak kabul edilen Şehriyar anıldı.
Açılış konuşmaları ile başlayan etkinlikte İstanbul Türk Ocağı Başkanı Cezmi Bayram, Şehriyar ile 1965 yılında Ahmet Ateş’in kitabı aracılığıyla tanıştığını anlatarak “Umarım Türkiye dışındaki büyük Türk sanatçılarının, edebiyatçılarının, fikir adamlarının hakkında daha çok toplantılar yapılır ve aynı şekilde Türkiye’de yapılan toplantıların diğer coğrafyalarda tekrarı sağlanır. Böylelikle ortak değerlerimizi şahsiyetlerimizi herkes tanır. Sadece bizim değerlerimizi Türk dünyası tanısın demek doğru değil, onların değerlerini de bizim tanımamız lazım. O yüzden biz Türk Ocağı olarak benzer faaliyetlere devam edeceğiz” şeklinde konuştu. “Şehriyar, İran edebiyatı için önemli yeri olan birisi. Bizi daha çok ilgilendiren tarafı Türk dünyasının her bölgesindeki her şahsın gönlüne hitap etmesi, onları aynı duygular etrafında birleştirmesidir” diyen Bayram, katılımcılara ve destek verenlere teşekkür etti.
İÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hayati Develi ise Şehriyar ile 1979 yılında üniversiteye başladığı dönemde tanıştığını anlattı. Prof. Dr. Develi, “Şehriyar’ın şiirlerini saatlerce dinlerdik. Bu bambaşka, sıcak, biraz uzak olmasına rağmen sanki tam da kalbimizin içinden gelen bir ses idi. Şehriyarın kendi köyüne dair hatırladıkları benim kendi köyüme dair yaşadıklarım ve hatırladıklarımdan çok farklı şeyler değildi. Şehriyar bizde derin izler bıraktı” dedi. “Haydar Baba ve Şehriyar esasen Türk dünyasında ve edebiyatında birleştirici bir rol oynadı. Son yıllarda Türk dünyasında bu kadar etki eden çok az isim oldu. O ses hem Türkiye’de hem kuzey Azerbaycan’da hem Türkmenistan’da hem bugünkü Sovyet Bloku’nda bütün demir perdeleri ve yüksek duvarları aşarak kalbimize kadar geldi, dokundu ve bir silinmez etki bıraktı. Şehriyar’ı geleceğe aktarmak, bundan sonra yaşatmak ve onun sesini gelecek kuşaklara aktarmak hepimizin ortak vazifesi” dedi. Yapılan çalışmalarla Şehriyar’ın daha geniş kitlelere tanıtıldığını aktaran Prof. Dr. Develi, “Bundan sonra da Türk dünyasının büyük ve unutulmaz isimleri arasında Şehriyar her zaman en yükseklerde olan yerini koruyacak ve yaşatacaktır” diyerek katılımcılara ve destekçilere teşekkür etti.
Etkinlikte konuşan İstanbul İl Kültür Turizm Müdürü Nedret Apaydın, “Gönül coğrafyamızın en önemli kültür ve sanat isimlerinden bir tanesi için bir araya geldik. Bu toplantı gençlere bu ismi ulaştırmanın bir kapısı olacaktır. İstanbul’da yoğun çalışmalarımızın içinde coğrafyamıza ait önemli isimleri anmayı, hatırlamayı, hatırlatmayı unutuyoruz. Bu anlamda bu toplantı büyük bir kazanç” dedi.
Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva ise Şehriyar’ın şiirinden alıntılar yaparak başladığı konuşmasında Şehriyar’ın bu dünyadan ölümsüzlüğü kazanarak giden büyük bir üstat olduğunu belirtti. Paşayeva, Şehriyar’ı genç nesillerin yakından bilmesi gerektiğini belirterek Şehriyar’dan öğrenilecek çok şey olduğunu söyledi. Şehriyar’ın üstat bir şair, derin bir aydın, derin bir filozof olduğunu ve bu özelliklerin hepsinin Şehriyar’da birleştiğini belirtti. Şehriyar’a dair çocukluk anılarını da paylaşan Paşayeva, “Şehriyar, çok nadir şairlerdendir, Fars şiiri ve Türk şiirinin üstatlarındandır” dedi. Şairliği kadar aydın ve filozof olmasının da önemli olduğunu, Türk dilinde şiir yazmasında annesinin rolünü ve Azerbaycan’ın bağımsızlığında Şehriyar’ın büyük rolü oynadığını anlatan Paşayeva, Şehriyar gibi isimlerin genç nesillere aktarılması gerektiğini ve kültürlerin birliğinin önemini aktardı.
Açılış konuşmaları Cezmi Bayram’ın Prof. Dr. Hayati Develi’ye, Nedret Apaydın’a ve Ganire Paşayeva’ya hediye takdimi ile sona erdi. Etkinlik, açılış konuşmalarının ardından oturumlarla devam etti.