“Ruhsal Travma ve Travma Sonrası Stres Bozukluğu” Oturumu Gerçekleşti

AJANS ÜNİVERSİTE-Betül YÜNCÜOĞLU- Beste BUDAN

Oturum başkanlığını Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sungur’un üstlendiği beşinci oturumda Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Üyesi Prof. Dr. Cengiz Kılıç Travma sonrası stres bozukluğu tanımı ve belirleyicileri hakkında sunum gerçekleştirdi.

DSC_0031
Prof. Dr. Cengiz Kılıç

Prof. Dr. Kılıç “Küçük olumsuz olgular ruhsal travmaya neden olmaz. Saldırı, tecavüz, işkence, ölümlü kaza gibi beklenmedik şekilde aniden gelişen olaylar ruhsal travma yaratabilir. Etkilenme biçimleri ise; travmanın türü, şiddeti, etkilenenin yaşı, cinsiyeti, aldığı eğitim, zeka ve kişisel gelişmişliği ile ters orantılı görülüyor” dedi. Sinemada ise ruhsal travmanın daha çok savaşan askerlerin etkilendiği görülse de sivillerde daha büyük travmalara yol açtığının göz ardı edildiğini ifade etti.

DSC_0039
Dr. Gökçe Silsüpür

“Her Türlü Bencillik Bireyde Suçluluk Duygusu Yaratabilir”

İkinci konuşmacı Dr. Gökçe Silsüpür ruhsal travma ve suçluluk duygusuyla suçluluk duygusuyla ilgili yaptığı konuşmada, suçluluk duygusunun olaylarda bireyin kendisini abartılı şekilde suçlu düşündüğünü belirtti. Dr. Gökçe Silsüpür “Her türlü bencillik, ego, pişmanlık bireyde suçluluk duygusu yaratabilir. Bu suçluluk duygusu ile baş edilmeye çalışılmalıdır” diyerek bütün hatayı bireyler kendisine yüklememesi gerektiğini vurguladı.

DSC_0046
Doç. Dr. Hakan Atalay

‘Fenichel: Utanıyorum=Görülmek İstemiyorum’

Ruhsal Travma ve utanç sunumunu gerçekleştiren Yeditepe Üniversitesi Psikiyatr Uzmanı Doç. Dr. Hakan Atalay, utancın aşağılanmış lığın bir işareti olduğunu ve utancın öfke ve nefrete dönüşebileceğini ifade etti. Doç. Dr. Atalay, utanç saldırganlardan uzak durmayı sağladığını söyleyerek Utanç adlı filmin ruhsal analizini gerçekleştirdi.

DSC_0059
Prof. Dr. Mehmet Sungur

Son konuşmacı Prof. Dr. Sungur “Travmanın özünde bireyi ruhsal zedelenmeye yol açmaktır. Bireyler yaşadıkları travmalara yenik düşmemeye çalışmalıdır. Travmadan geçen bireylerin kimisi daha güçlü ve dayanıklı olurken kimisi de travmanın etkileriyle yaşamını sürdürmektedir” dedi.

Oturum sonunda konuşmacılar dinleyicilerin sorularını yanıtladı.

10535783_10205029281403702_7613186416013879770_o