Ruha İnen En Büyük Darbe: Ruhsal Travma

AJANS ÜNİVERSİTE – Efe ALTAY, Erhan ERKİP

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Kongre Kültür Merkezi ana salonda düzenlenen oturumda çeşitli ruhsal travmaların sinemada işleniş konuları ele alındı.

Popüler sinemada tecavüz konusunun işlenmesinin ne işe yaradığı hakkında sunum gerçekleştiren Doç. Dr. Ayşe Devrim Çıngı Başterzi, “Kameranın kimin gözünden baktığı feminist kuramlar içerisinde hep konuşulan bir konu oldu. Eril bir gözle bakılıyor kameradan. Kadın fallusa sahip değil. Ataerkil bakış açısını doğrulayarak gösteriliyor bize. Berger’in de dediği gibi, erkek eyler, kadın görünür” dedi.

DSC_0729

‘Filmler Eril Gözle Çekiliyor’

Nuri Alço’nun ‘rollerim kadınlarla tanışmamda hep artıydı, rollerim sayesinde kadınlar beni daha çok arzu ediyor’ sözlerini hatırlatan Doç. Dr. Başterzi, “Sinemada kadın, erkeklerin arzu fetişidir. Popüler sinema da teşhir edilenin üzerinden aldığımız haz üzerine kurulu. Erkekler kendilerini film karakterleriyle özdeşleştiriliyorlar. Eril bir bakış açısıyla çekilen kamera açıları buna sebep olan. Sinemada kadın, erkek iktidarının doğrulayıcıları olarak yerleştiriliyor” dedi.

Sinemada kadınlara “kötü adamların” tecavüz ettiğini ve insanlara böyle bir hikâye biçimlendirilmeye çalışıldığını söyleyen Doç. Dr. Başterzi tecavüz vakalarının %95’inin akraba, tanıdık, arkadaş çevresinden gerçekleştirdiğini söyledi.

Sunumun devamında Prof. Dr. Hayriye Elbi “HIV/AIDS’in Sinemada Temsili” konusunu, Prof. Dr. Mehmet Emin Önder “İşkence ve Ruhsal Travma” konusunu, Doç. Dr. Bedirhan Üstün de “Ruhsal Travma ve Kaza” konusunun sunumlarını gerçekleştirdiler.

DSC_0732