Rota Antarktika, Hedef Bilim Üssü

AJANS ÜNİVERSİTE- Efe SÖNMEZ

İÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi veTürk Kuzey ve Güney Kutbu Araştırmaları Programı (TUARK) Eş Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, Türkiye’nin gelecek yıllarda kurmayı planlandığı bilim üssü için Antarktika’daki araştırmalarına devam ediyor.

Güney Kutbu’nda (Antarktika) 28 ülkenin 101 bilim üssü bulunuyor. Bütünyıl boyunca ya da yılın belli zaman dilimlerinde çalışan bu üslerde, önemli bilimsel çalışmalara imza atılıyor.

Antarktika, 14 milyon kilometrekarelik alanıyla, Türkiye’nin yaklaşık 18 katı. Dünyanın en soğuk, en kuru, en yüksek ve en rüzgârlı kıtası olan,yazın eksi 20, kışın eksi 70 dereceleri gören Antarktika’da, yaz aylarında 4 bin, kış aylarındaise yaklaşık bin araştırmacı görev yapıyor. Yerli halkın olmadığı kıta nüfusunu araştırmacılar ve dönem dönem buraya gelen turistler oluşturuyor. Antarktika, hiçbir devletin yönetimi altında değil. Kıtada askerîetkinlikler ve maden çıkarmak yasak. Burada yapılan bilimsel araştırmalar, genellikle uluslararası bir ortaklık çerçevesindegerçekleştiriliyor.

Antarktika’nın 29. Bilim Üssü

Prof. Dr. Öztürk, Avustralya üzerinden gittiği Antarktika kıtası ve çevresindeki çalışmalarına, 30 Kasım’da başladı. Kıtadaki çalışmalarından önce, Güney Okyanus’ta deniz araştırmaları yapacak olan Prof. Dr. Öztürk, 30 Aralık’a kadar okyanustaki akıntı rejimi, kirlenme durumu ve deniz canlıları üzerine incelemelerde bulundu. Daha sonra Antarktika kıtasına yoğunlaşacak ve burada, Türkiye’nin kurmayı planladığı ve kıtadaki 29’uncu üs olması hedeflenen bilim üssü için ön araştırmalar yapacak.

Prof. Dr. Öztürk, çalışmalarını 4 ayda tamamlamayı hedefliyor. Güney Okyanus, 10 metreye varan dalgaları ve sert deniz koşullarıyla biliniyor.

10960512_397346120439238_838538945_o

Önce Denizde Sonra Kıtada İnceleme

Prof. Dr. Bayram Öztürk, Antarktika’ya keşfe çıkmadan önce İletim gazetesinin sorularını yanıtladı. Türkiye’nin farklı üniversitelerinden bir araya gelen 15 Türk biliminsanı tarafından oluşturulanTürk Kuzey ve Güney Kutbu Araştırmaları Programı’nın (TUARK), Kuzey ve Güney kutuplarında çeşitli araştırmaların yapılmasını amaçlayan bir program olduğunu belirten, Türkiye’nin 2015’te Kuzey Kutbu Konsey Üyeliği’ne başvuracağı bilgisini veren Prof. Dr. Öztürk, ülkemizin konseye üyeliğini de kolaylaştırmak istediklerini ifade etti.

İÜ’denAntarktika’ya giderek bilimsel çalışmalarda bulunan araştırmacılar arasında kıtada en uzun süre kalan akademisyen olacağını söyleyen Prof. Dr. Öztürk, kıtaya Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla gideceğini, bu sırada da İÜ’nün kendisini 4 aylığına görevlendirerek, maaşını ve yol masraflarını ödeyeceğini belirtti.

Prof. Dr. Öztürk, çalışma programını şu sözlerle anlattı:“Öncelikle 30 Kasım’dan 30 Aralık’a kadarGüney Okyanus’taçalışacağım. Burada akıntı rejimine ve kirlenme durumuna bakacağım, okyanusta yaşayan deniz canlılarını inceleyeceğim. Balıklar, omurgasızlar, balinalar, yunuslar ve karidesler de dâhil olmak üzere Güney Okyanus’taaraştırma yapacağım. Antarktika’dabir Türk araştırma üssü nereye kurulabilir, ona bakacağım, etüdünü yapacağım. Lojistik nasıl olabilir, araştırmacılar en iyi ve en düşük maliyetle nerede kalabilirkonusunu araştıracağım.Bunu bizzat Japon üssünde kalarak, yaşayarak ve öğrenerekyapıp buraya dönmeyi amaçlıyorum.Antarktika izole, soğuk, vahşi ve bir o kadar da korunmaya muhtaç bir alan. DolayısıylaTürk üssününen ucuza mal edilmesi, en kolaykurulması, insanların rahat edebilecekleribir üs olması nasıl sağlanabilir, bunu araştıracağım.”

“Güney Kutbu’nda Biyolojik Çeşitlilik Çok Fazla”

Antarktika’nınatmosfere, dünyanın oksijen, karbon ve su bütçesine katkıları olduğunu hatırlatan; buradabilimin ve araştırmanın önemine değinen Prof. Dr. Öztürk, Antarktika kıtasında biyolojik çeşitliliğin fazla olduğunu ve bunun korunması gerektiğini ifade etti.Bu bağlamdaTürkiye’nin daha büyük ve daha kapsamlı projelerde yer alması gerektiğini kaydetti.