AJANS ÜNİVERSİTE- Tuğçe AYÇİN, Neslihan KALKAN, Büşra GÜNDOĞDU, Hüseyin ESKİN
Rehber Köpekler Derneği tarafından düzenlenen etkinliğe derneğin başkanı İÜ Hukuk Fakültesi mezunu Av. Nurdeniz Tunçer konuk oldu. İÜ Engelli Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Resa Aydın açılış konuşmasında konuklara teşekkürlerini iletti. Prof. Dr. Aydın’ın ardından söz alan Av. Tunçer, “5 yılım bu üniversitede geçti. Burada inanılmaz anılarım var” dedi. İÜ’de yaşadıklarının kendisine çok şey kattığını aktaran Av. Tunçer, Ekim 2014’te kurdukları Rehber Köpekler Derneği hakkında konuştu. Konuklara Türkiye’nin ilk rehber köpeği olan “Kara”yı tanıtan Av. Tunçer, “Kara benim iki gözüm ve yol arkadaşım” ifadelerini kullandı.
İlk İşimiz Farkındalık Yaratmaktı
Yapılan video gösteriminin ardından Av. Tunçer, rehber köpeklerin tarihçesini anlattı. “1916 yılında Almanya’da savaş sonrası gözlerini kaybeden askerlere yol göstermesi amacıyla başlamış olan bu faaliyet yaklaşık 100 yıl sonra Türkiye’ye geldi” dedi. Ülkemizde bu faaliyetin AB Rehber Köpekler Derneği’nin öncülüğüyle başladığını belirten Av. Tunçer, “İlk işimiz farkındalık yaratmaktı” şeklinde konuştu. “Rehber köpekler engellilerle toplum arasındaki farkı ortadan kaldırıyor” diyen Av. Tunçer, kafe, restoran, toplu taşıma gibi alanlarda rehber köpeklere gereken hassasiyetin tanınmaması ve köpek sahibine rehberlik ediyorken diğer insanlar tarafından konsantrasyonunu bozacak davranışlar sergilenmesi sorununu dile getirdi. Av. Tunçer, rehber köpeklerin dikkatinin dağılmaması için sahibi dışında insanlar tarafından sevilmemesi ve beslenmemesi gerektiğini ifade etti.
Her Zaman Bir Canlının Nefesine İhtiyacımız Var
Av. Tunçer, her köpeğin her görme engelliye uygun olmayabileceğini vurgularken, görme engellinin seçimine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. “Teknoloji ne kadar ilerlerse ilerlesin her zaman bir canlının nefesine, onun yol göstericiliğine ve arkadaşlığına ihtiyacımız” var diye konuşan Av. Tunçer, kendilerine toplumda ne kadar çok fırsat verilirse o kadar başarılı olabileceklerine inandığını sözlerine ekledi. Gönüllü aile konusuna da değinen Av. Tunçer, “Bir ailenin rehber köpeğe bakıcı aile olması bir görme engellinin iki göz sahibi olmasına yardımcı olmaktır” dedi. Av. Tunçer, şu anda 70 gönüllünün başvuru yapıp, gereken testlerden geçtiğinin ve rehber köpek sahibi olmak için sırada beklediğinin de altını çizdi. Labrador ve Golden cinsi köpeklerin rehber köpek olma noktasında daha uyumlu ve itaatkâr olduklarını kaydeden Av. Tunçer, “Yuvanızı köpeklere açın” diyerek sözlerini tamamladı.