AJANS ÜNİVERSİTE – Canan GÜZEL
İstanbul Üniversitesi ve Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) iş birliğiyle, İstanbul Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Uluslararası Geçmişten Geleceğe Yeni Medya Sempozyumu”, 10 Mayıs 2017 tarihinde İÜ Rektörlük Binası Doktora ve Mavi Salonları’nda gerçekleştirildi.
Sempozyuma yeni medya alanındaki yayınları ile tüm dünyada tanınan Prof. Dr. Lev Manovich ABD’den canlı video konferansı ile bağlandı. Sempozyuma katılan alanında uzman isimler arasında değerli akademisyenler Prof. Dr. Chiristoph Schmidt ve Dr. John Hans Coetzer’in yanı sıra İnteraktif Belgesel Film Yönetmeni ve Karsakov Programının yaratıcısı Florian Thalhofer de yer aldı.
Sempozyumun açılış konuşmaları İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, İÜ İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı ve İÜ Rektör Danışmanı Prof. Dr. Ergün Yolcu ve TRT Genel Sekreteri Bünyamin Korkmaz tarafından yapıldı.
“45 Akademisyenin Hazırladığı 30 Farklı Bildiri”
Uluslararası Geçmişten Geleceğe Yeni Medya Sempozyumu süresince farklı üniversitelerden gelen akademisyenler ve sektörün önemli isimleriyle birlikte Yeni Medya’nın konuşulacağını belirten İÜ İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı ve İÜ Rektör Danışmanı Prof. Dr. Ergün Yolcu, “Yeni Medyanın hangi yeni olanakları getirdiği, bu olanakların günümüzde nasıl kullanıldığı, bugün hangi yeni problemlerle yüz yüze geldiğimiz ve gelecek beklentilerinin neler olduğunu tartışacağız. Sempozyum boyunca oturumlarda 45 akademisyenin hazırladığı 30 farklı bildiri sunulacak” şeklinde konuştu.
Organizasyonumuzu, ülkemizin en saygın kurumlarından birisi olan TRT işbirliğiyle gerçekleştirdiklerine vurgu yapan Prof. Dr. Ergün Yolcu şunları dile getirdi: “TRT ile tek işbirliğimiz bu sempozyum değil. Yarın itibariyle 9. Uluslararası TRT Belgesel Ödülleri kapsamındaki etkinlikler başlıyor. Ülkemizin en önemli belgesel film yarışması olan bu etkinlikte finale kalan filmlerin gösteriminin yanı sıra çok değerli workshoplar da gerçekleştirilecek. Hep birlikte yeni bilgiler öğreneceğimiz, bizlere yeni projelerin ilhamını verecek bir sempozyum geçirmemizi diliyor, katılımınız için tekrar hepinize teşekkür ediyorum.”
“Gelecek Perspektifimizi Teknoloji Alanında Yaşanan Gelişmelere Göre Oluşturmalıyız”
Sempozyumda konuşan TRT Genel Sekreteri Bünyamin Korkmaz ise, “9. Uluslararası TRT Belgesel Ödülleri kapsamında düzenlemiş olduğumuz partner üniversitemiz olan İstanbul Üniversitesi ev sahipliğinde bir nevi festivalimizin ve belgesel ödüllerimizin açılışını gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Belgesel sinemanın geleceği olan amatör belgeselcileri desteklemeye ve üniversitelerle yakın ilişki içinde olmaya özel önem veriyoruz. İki kurum arasında bu verimli iş birliğinin birçok alana yansımasını amaçlamaktayız. Baş döndürücü bir hızla gelişen teknolojinin bize sunduğu neredeyse sonsuz olasılıklar dünyasında ilişki kurma biçimlerimiz, iletişimlerimiz, iş yapma biçimlerimiz hem değişiyor, değişirken de bizi, çevremizi ve toplumumuzu, toplumları değiştirmeye devam ediyor. Kurumlar olarak üretim yelpazesinin hangi noktasında bulunursak bulunalım, bu değişimi anlamaya, gelecek perspektifimizi ona göre oluşturmaya ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.
Yeni Medyayı En Etkin Kullanan Üniversiteler Arasındayız
“Uluslararası Geçmişten Geleceğe Yeni Medya Sempozyumu”nun önemli bir buluşma olduğunu dile getiren İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak şunları aktardı: “Bu buluşmayı, ülkemizin saygın kurumlarından biri olan Türkiye Radyo Televizyon Kurumu işbirliğiyle gerçekleştirmenin mutluluğu içindeyiz. Gururla söylüyorum ki İstanbul Üniversitesi olarak yeni medyayı en etkin kullanan üniversiteler arasındayız. Öğrenci otomasyon sistemi AKSİS, Elektronik Belge Yönetim Sistemi EBYS ve diğer bilgi yönetim sistemlerimizin yanı sıra kurumsal web sitemiz, internetten yayın yapan İÜ Web TV’miz, sadece İÜ mensuplarının kullandığı sosyal medya uygulamamız Amfistanbul bunlardan sadece birkaçı.”
Bugün Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden ve yurt dışından gelen araştırmacılar ve akademisyenlerin farklı formları, tasarımları yeni medya ve sosyal medya kapsamında inceleyeceklerini belirten İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, “İki köklü kurumun ortak enerjisi ile gerçekleştirdiğimiz bu sempozyuma katılım gösteren siz değerli araştırmacıları, açılış konuşmalarıyla sempozyumumuza ayrı bir değer katacak olan dünyaca ünlü-saygın konuşmacılarımızı, konuklarımızı, dinleyicilerimizi, sevgili öğrencilerimizi ve TRT’yi temsilen burada bulunan yetkililerimizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum” ifadelerini kullandı.
Yeni Anlatım Biçimleri, Farklı Bakış Açıları
Sempozyumun açılışı uluslararası alanda ün salmış isimler Dr. Jon-Hans Coetzer ve Florian Thalhofer tarafından yapıldı.
Florian Thalhofer sempozyumda “İnteraktif Belgeselin Fırsatları ve İnteraktif Belgeselin Geleceği” başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi. İnteraktif Belgesel Film Yönetmeni ve Karsakov Programının Yaratıcısı olan Thalhofer, “Aslında doğal düşünme biçimi lineer değildir. Filmlerde hikâyeler lineer anlatılıyor; çünkü insanlar şimdiye kadar böyle eğitildi. Eğer yeni anlatım biçimlerini kullanmazsak farklı bakış açılarını gösteremeyiz” şeklinde konuştu.
“Sanal Kimlikler Diğer Kimliklerin Üstüne Geçecek”
“Yeni Dijital Çağda Sosyal Medya: İletişimin Geleceğini Yeniden Şekillendirmek” başlıklı konuşması ile sempozyuma katılan Dr. Jon-Hans Coetzer ise şunları dile getirdi: “İnternet aslında farklı yönleriyle karşımıza çıkıyor. Yüzlerce, binlerce insan dijital içerik üretiyor. İnternet, yönetilemeyen en büyük ağ. Daha önce insanların parmak uçlarında bu kadar büyük bir güç yoktu. Teknoloji çok hızlı bir şekilde gezegenin her yerine ulaşıyor. Bu gelişmeler iletişim teknolojileri kurumlarımızı içeriden veya dışarıdan değiştirmeye devam edecek. Eskiden kurumlarda olan güç bireylere geçecek ve bireyler tek başlarına büyük bir gücü kırabilecek. Artık vatandaşlar sanalda ve gerçekte olmak üzere farklı kimliklerle karşımıza çıkacak. Sanal kimlikler diğer kimliklerin üstüne geçecek ve farklı sorumluluk türleri oluşacak.”
Prof. Dr. Lev Manovich ile Canlı Video Konferansı
ABD’den canlı video konferans ile sempozyuma bağlanan Prof. Dr. Lev Manovich sunumunda imge kullanımından bahsederek, bazı gazete ve dergilerin 20 ile 80 yıl arasında çıkardıkları sayıların ilk sayfalarını, Selfiecity, İnstagram, Twitter gibi sosyal medyalarda paylaşılan fotoğrafları, New York Modern Sanatlar Müzesi’nden alınan fotoğrafları kullanarak hazırladıkları projedeki animasyonları ve grafikleri anlattı. Prof. Dr. Lev Manovich sunumunda ayrıca projelerinde tespit ettikleri yıllar içerisindeki imgesel değişiklikleri gösterdi.
“İnovasyon Medya İlişkisi”
Prof. Dr. Christoph Schmidt ise medya ve inovasyon arasındaki boşlukları doldurmaya çalışacağını söyleyerek, inovasyon nedir, ne tür inovasyon ile karşı karşıyayız, inovasyonu aktarmanın uygun yolu nedir, toplumun ve şirketlerin neden inovasyona ihtiyacı vardır, medya inovasyonu nasıl etkileyebilir gibi soruların cevaplarını inovasyonun farklı tiplerinden bahsederek aktardı.
Sempozyumun farklı oturumlarda “Yeni Medya” ve “Sosyal Medya” başlıklarında birbirinden önemli sunumlar yapıldı. Sempozyuma İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyeleri ve öğrencilerinin yanı sıra farklı üniversitelerden öğretim üyeleri ve öğrenciler de yoğun ilgi gösterdi.
TRT Haber ve TRT Avaz Kanallarına Canlı Yayın Bağlantısı
“Uluslararası Geçmişten Geleceğe Yeni Medya Sempozyumu” kapsamında TRT Haber ve TRT Avaz kanallarından canlı yayın bağlantıları yapıldı.
TRT Haber kanalına yapılan canlı bağlantıda İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ve TRT Genel Sekreteri Bünyamin Korkmaz sempozyuma ilişkin açıklamalarda bulundular.
TRT Avaz kanalına yapılan bağlantıda ise İÜ İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı ve İÜ Rektör Danışmanı Prof. Dr. Ergün Yolcu, TRT Genel Sekreteri Bünyamin Korkmaz ve İÜ İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlem Arda “Detay 13” programına konuk oldular.