Prof. Dr. Bayram Öztürk Antarktika Deneyimini Anlattı

AJANS ÜNİVERSİTE

Hala tam olarak keşfedilmemiş olmasından ötürü bilim insanlarının ilgisini çeken buzul kıtada küresel ısınmanın nedenlerini inceleyen Prof. Dr. Öztürk, Japon buz kıran araştırma gemisi Shirase’yle gittiği kıtada en çok 22 saat süren gün ışığına alışmakta zorluk yaşadığını belirtti.

Japon araştırma gemisinde günün çok erken başladığını anlatan Prof. Dr. Öztürk“Sabah sporunun ardından 7.30’da başlayan mesai gece geç saate kadar sürdü. Günde en az 3000 kalori yiyecek aldık. Kar fırtınası önlemi olarak baret, halat ve telefon taşımak zorunlu. Bulaşık yıkadım, yemek yaptım hatta güverte temizledim. Çünkü imkânların kısıtlı olduğu zor koşullarda bilim heyetinin başkanı bile bu işleri yaptı. Kıta da herkes eşit ve bilim sevdalıları olunca kimse bulaşık yıkamaktan çekinmedi” dedi.

Prof. Dr. Öztürk Antarktika Kıtası’nda küresel ısınma nedeniyle birçok yabancı türün artık bu kıtada görülmeye başladığını vurgulayarak,“Türkiye’de severek tüketilen tropikal iklimde gördüğümüz midyenin son yıllarda sadece buzul ortamın olduğu Antarktika’da görülmesi üzücü ve şaşırtıcıydı. Buraya gemilere yapışarak veya balast sularıyla geldiler. Midyenin görülmesi yerküre için harekete geçmenin vaktinin geldiğini gösteriyor” şeklinde konuştu.

 

KAYNAK:Milliyet (23 Mart 2015)

İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü