“Politik Felsefe ve Walter Benjamin” Etkinliği Düzenlendi

AJANS ÜNİVERSİTE- Beyza Nur KIZILDEMİR

Walter Benjamin hakkında kısa bir bilgi verilmesinin ardından, açılış konuşması İÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hayati Develi tarafından yapıldı. Prof. Dr. Develi politikanın önemine değindi ve ülkemizde devlet politikalarının TV programları eliyle düzenlendiği bir dönemde olduğumuzu belirtti. ’’Aydınların mutlaka bu alanda fikir üretmeleri gerekiyor’’ diyen Prof. Dr. Develi, burada konuşulanların uçup gitmemesi gerektiğini vurguladı. Felsefe Bölümü’ne teşekkürlerini ileten Prof. Dr. Develi, sözlerine şu şekilde devam etti: “Zihnimizde yeni ufuklar açacak ve bizi yeni okumalara heveslendirecek bir toplantı olacağından eminim.”

İlk oturumunu açmak amacıyla kürsüye çıkan Doç. Dr. Mehmet Günenç, etkinliğin İÜ Kongre Merkezi’nde yapılması açısından bölüm olarak bir ilki gerçekleştirdiklerini belirtti. Politik felsefenin açıklamasını yapan Doç. Dr. Günenç, “Felsefe bir yönüyle politik bir şeydir, politik olan da bir yönüyle felsefe ile ilişkilidir” dedi ve sözü Prof. Dr. Cengiz Çakmak’a bıraktı.

DSC_0086

’’Türkiye’de Pespaye Bir Siyaset Tarzı Vardır’’

Prof. Dr. Çakmak, Walter Benjamin’in dilbilimci yönünden bahsetti ve politika ile politik felsefenin birbirinden farklı kavramlar olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Çakmak, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Politik olanın anlamı; dünyanın ve ülkenin sorumlulukları yanında kendi sorumluluklarımızı da üstlenebilmektir.”

İki oturumdan oluşan etkinlikte Walter Benjamin’in mesleki kişilikleri incelenerek eserlerinin çözümlemesi yapıldı ve özellikle politik felsefeye kazandırdığı yenilikler üzerinde duruldu.