Pokemon Go Çılgınlığına İstanbul Üniversitesi Öğrencileri de Katıldı

AJANS ÜNİVERSİTE – Safiye ALTINKUM, Müge KIZILTEPE, Fatma ÇELİK

Dünyanın her yerinden binlerce kullanıcı tarafından yoğun ilgi gören İOS ve Android tabanlı artırılmış gerçeklik oyunu, henüz Türkiye mağazasında resmi olarak yer almamasına ragmen Türkiye dahil olmak üzere çok sayıda ülkede yurtdışındaki hesaplar üzerinden telefona indirilerek oynanıyor. Gençlerin yeni trendi haline gelen oyun İstanbul Üniversitesi öğrencileri tarafından da yoğun ilgi gördü.

Çizgi filmin orijinalinde olduğu gibi, oyununda da Pokemon karakterlerini yakalama, eğitme, takas etme, karşılıklı savaştırma gibi fonksiyonlar bulunuyor. Bilinen oyun kalıplarının dışına çıkıp, artırılmış gerçeklik oyunu olarak geliştirilen Pokemon Go, bu özelliği sayesinde yalnızca çizgi film karakterlerini değil kullanıcıları da sokağa taşıyor. Farklı seviyelerdeki Pokemonları yakalamak için daha uzak mesafelere gidip daha uzun yol kat etmek gerekebiliyor. Bu sayede yolda, bahçede, kampüste pokemon karakterleri arayan kullanıcılar oyun ile birlikte daha aktif ve hareketli dakikalar yaşama fırsatı buluyor.

Oyun hakkında İÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Selçuk Sevgen ile görüştük. Yrd. Doç. Dr. Sevgen, Pokemon Go’nun aslında ilk sanal gerçeklik oyunu olmadığını ifade ederek, Niantic’in daha önce geliştirdiği Ingress isimli bir sanal gerçeklik oyununun varlığından söz etti.

Pokemon Go Ingress alt yapısını kullanıyor

Bu oyundaki Pokestop’lar ve Gym’ler, Ingress’deki portal adı verilen yapılardır” dedi. Yrd. Doç. Dr. Sevgen, “Oyuna ilgi şu an çok yüksek ve oyun Android ve IOS da resmi olarak tüm dünyada yayınlandığında biraz daha artacaktır. Ancak yaz mevsiminin bitmesi, çalışma hayatı ve bir kısım oyuncunun sıkılması neticesinde ilgi şu anki seviyesinden aşağıya inecektir. Ama Ingress oyununun durumuna bakılarak ilginin çok da aşağıya inmeden bir kaç yıl boyunca süreceğini söylemek mümkündür” şeklinde konuştu.

Android Tabanlı Cihazlarda Güvenlik Açığı Söz Konusu Olabilir

Uzmanlar, oyun henüz tüm dünyada resmi olarak yayınlanmadığı için Android tabanlı cihazlarda Apk isimli dosyaların bir güvenlik açığı oluşturabileceğini ifade ediyor.

Oyun bilgisayar başında oynanmadığı için sosyal hayata olumlu katkısı olabilir şeklinde konuşan Yrd. Doç. Dr. Sevgen, “Zira Ingress oyununu spor olarak görüp oynayan ve bu sayede yeni pek çok arkadaşlık kuran insanlar mevcuttur” dedi. Son olarak pokemonların yakalanması için değişik yerlere gitme zorunluluğu, insanların yasak bölgelere (askeri bölgeler, karakol gibi) farkında olmadan girmelerine neden olabileceği için adli vakaların oluşmaması adına önlem alınması gerektiğine dikkat çekti.

Oyunu Oynayanların Çoğunun Yaşı Üniversite Çağı ve Üzeri

Oyunun popülaritesinin temel sebebi çizgi filmini izleyen neslin artık 30’lu yaşlara gelmesi. Bu sebeple üniversite öğrencileri arasında da oyun oldukça yaygın.

DSC_0162

İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencisi Ege Can da oyunu aktif kullananlar arasında. Oyunu özellikle okula gelip giderken oynadığını söyleyen Can, “Çünkü oyun GPRS destekli, bu yüzden karakterleri yolda yürürken daha rahat bulabiliyorum” dedi. Can, uygulamanın sanal gerçekliği yükseltilmiş bir oyun olduğu için ilgi çektiğini düşünenler arasında. Ancak uygulamayı kullanan diğer kullanıcılar gibi o da, henüz oyunun çok yeni olduğunu ve daha fazla geliştirilmesi gerektiğini dile getirdi.