“Perioperatif Bakım” Sempozyumu’nun Üçüncü Oturumu Gerçekleşti

AJANS ÜNİVERSİTE- Beste BUDAN

Fotoğraf- Caner ERDOĞAN

İlk konuşmacı İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Üyesi Prof. Dr. Hülya Erolçay, kalp cerrahisinde perioperatif yönetim başlığı altında bypass ameliyatının süreçlerini ve meydana gelebilecek sonuçlarını ele aldı.

Prof. Dr. Hülya Erolçay
Prof. Dr. Hülya Erolçay

Prof. Dr. Erolçay ilk olarak kalp ve akciğer ameliyatlarında kullanılan, kan pompalamayı sağlayan KPB (Kardiyopulmoner Bypass) aletinin dizayn ve işleyişini anlattı.
Bypass sırasında meydana gelen nörolojik beyin hasarlarının yalnızca KPB’nin sorumlu tutulmasının yanlış olduğunu söyleyen Prof. Dr. Erolçay, yapılan araştırmalar sonrasında ileri yaş, diyabet, beyin ödemi ve sosyal aktivite azlığına kadar birçok etmenin ameliyat sırasında nörolojik bozulmalara yol açtığını belirtti.
Prof. Dr. Erolçay “Beynin korunması için birçok nöroprotektif metotlar ve ilaçlar kullanılsa da beyin hasarının tam olarak azaltılması için halen çalışmalar sürdürülmektedir.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Prof. Dr. Lale Yüceyar
Prof. Dr. Lale Yüceyar

İkinci konuşmacı İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Üyesi Prof. Dr. Lale Yüceyar göğüs cerrahisinde çok sıklıkla yapılan hataları, akciğer ameliyatları sırasında ve sonrasında dikkat edilmesi gerekenleri dinleyicilerle paylaştı.

Prof. Dr. Ferit Pekel
Prof. Dr. Ferit Pekel

Son konuşmacı İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Anesteziyoloji Ağrı Bilim Dalı Üyesi Prof. Dr. Ferit Pekel ağrının tanımını, kronik ağrı ve akut ağrı hakkında konuştu.
Prof. Dr. Pekel, ağrıyı bireyin gerçek ya da olası bir doku zararı ile ilişkisi olan, hoşa gitmeyen duyu ve duygulanıma yol açan yaşantı olarak tanımladı.
Prof. Dr. Pekel, “Akut Ağrı, doku hasarına işaret etme özelliğine sahip, koruyucu, sakınmayı sağlayan, fizyolojik bir belirti niteliğinde ve geçicidir. Kronik ağrı ise beklenen iyileşme süresi uzayan ağrı çeşididir.” dedi. Kronik ağrının iyileşme süresinin gittikçe uzayabileceğini ve kronik ağrı hastalarının duyumsal olarak ağrıyı kabullenmiş olmasının tedaviyi daha da aksatabileceğini söyleyen Prof. Dr. Pekel konuşma sonunda, dinleyicilerin sorularını yanıtladı.