AJANS ÜNİVERSİTE- Burcu BALKAN
8-14 Mart’ın hasta güvenliği açısından bir farkındalık günü olduğunu belirten İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Üyesi Prof. Dr. Utku, hasta güvenliğinin son yıllarda giderek daha fazla tartışılan bir konu haline geldiğini söyledi. Türkiye’nin bu konuda ciddi bir eksikliğinin bulunduğunu ve koruyucu önlemlerin geliştirilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Utku, bu konuda yapılması gerekilenlerin yerine getirilmeye çalışılması, kılavuzlardan bilgi edinilmesi, sunulması ve veri toplanması gerektiğini vurguladı.

Yapılan işlerde çıkan sorunlardan geri dönüşün önemine dikkat çeken Prof. Dr. Utku, “Yaptığımız işte mutlaka sorunlar çıkacaktır. Bunlar olası şeylerdir. Burada amaç bir suç aramak değil, sorunları bir başkasıyla paylaşarak çözüm üretmeye çalışmaktır. Eğer siz yaşadıklarınızı paylaşmaz, bunlar analiz edilmezse sorunu çözme, bir sonuç çıkarma imkanı olmaz. Yaşadıklarınızı bir başkası başka zamanda aynen yaşar. Sizde onu hiç yaşamamışınız gibi suçlarsınız. Olmamış gibi davranmak yerine bunları analiz edip, üstüne gidip buradan bir çözüm üretmeye çalışılmalıdır” diye konuştu.
Prof. Dr. Utku, insanlar üzerinde yürütülen tıbbi araştırmalar için uluslararası alanda temel kılavuz kabul edilen Dünya Tabipler Birliği Helsinki Bildirgesi’nin içeriğine değinerek konuşmasını sonlandırdı.
Kapanış konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Prof. Dr. Fatiş Altındaş sempozyuma katılan herkese teşekkürlerini sundu.