“Perioperatif Bakım” Sempozyumu Başladı

AJANS ÜNİVERSİTE- Ozan ÖZEN

Fotoğraf- Erkut KILIÇ

Bu yıl ikincisi düzenlenen sempozyumun 14 Mart Tıp Bayramı’na denk gelmesinden dolayı özel bir gün olduğu söylenen oturumda açılış konuşmasını İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı başkanı Prof. Dr. Fatiş Altındaş yaptı.

Prof. Dr. Fatiş Altındaş
Prof. Dr. Fatiş Altındaş

Konuşmada Altındaş şunları söyledi: “Ben hocamın karizmasından çok etkilendim. Onunla kısa dönem çalıştım ama ondan eğitim almış hocalarımdan eğitim aldım. Onun öğrettiklerini etrafa yaymayı en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz.”

Uzm. Dr. Fikret Kutlu
Uzm. Dr. Fikret Kutlu

Açılışta ikinci olarak konuşan Uzm. Dr. Fikret Kutlu bütün asistanlığı boyunca Prof. Dr. Sadi Sun’un yanında olduğunu söyledi. Prof. Dr. Sun için slayt gösterisi sergileyen Uzm. Dr. Kutlu şunları ifade etti: “Ülkemize ilk anestezi cihazı direktör Prof. Dr. Rudolf Nissen tarafından İstanbul Tıp Fakültesi I. Cerrahi Kliniği’ne, 1937’de getirilmiş, ancak o tarihlerde yalnız eter anestezi si yapabilen narkozcu Hasan ve Hüseyin onbaşıların dışında bir kullanıcı bulunmadığından, bu cihaz kullanılamamıştır. 1948 yılına gelindiğinde Tıp Fakültesi I. Cerrahi Kliniği’ne direktör Prof. Dr. Burhanettin Toker’in isteğiyle kapalı sistem azot protoksit anestezisi yapmaya olanak tanıyan bir cihaz alınmıştır.”

Daha sonrasında Prof. Dr. Sun’un sesi ve görüntülerinin olduğu bir video gösteren Uzm. Dr. Kutlu konuşmasını Behçet Necatigil’in Kitaplarda Ölmek şiirini okuyarak konuşmasını sonlandırdı.

 Prof. Dr. Güner Kaya
Prof. Dr. Güner Kaya

Açılış konuşmalarından sonra açılış oturmu gerçekleştirildi. Oturuma Prof. Dr. Güner Kaya başkanlık yaptı. Oturumun ilk konuşmasını Prof. Dr. Fatiş Altındaş yaptı. Prof. Dr. Altındaş “Karaciğer Hastasının Perioperatif Yönetimi” adlı konuşmasında şu şekilde konuştu: “Karaciğer benim için kalp kadar önemlidir. Dolaşımı daha farklı. Anestezide karaciğere zarar vermekten korkarım. Enzimlerde yükselme varsa fizik muayene yapılmalıdır. Yorgunluk, iştahsızlık, bulantı, kaşıntı gibi bulgular vardır. Siroz hastasında ise hipokseminin çok çeşitli sebepleri vardır. Hastalık ağır görünmese de hastada solunum bozukluğu görülebilir. Hastalık durumunda hastanın cerrahi durumu ve diğer organların durumu önemlidir.”

Doç. Dr. Çiğdem Tütüncü
Doç. Dr. Çiğdem Tütüncü

Son konuşşmacı Doç. Dr. Çiğdem Tütüncü ise “Pediyatrik Major Abdominal Cerrahinin Perioperatif Yönetimi” konuşmasını yaptı. Yeni doğanlarda anatomi, fizyolojinin farmatolojik olarak farklı olduğunu ifade eden Doç. Dr. Tütüncü , yeni doğanda perioperatif, hipovolemi, dehidratasyon, metabolik sorunlar görülebileceğini söyledi. Doç. Dr. Tütüncü “Yüksek riskli hasta grubuna spinal anestezi yapılabilir. Genel anesteziye bir alternatiftir. Hastaya ne kadar geç önlem alınırsa komplikasyonlar o kadar bozuk olur” dedi ve detayı fark ederek bütünü görmenin de önemini vurgulayarak konuşmasını sonlandırdı.