Osteoporoza Kılçıklı Önlem

AJANS ÜNİVERSİTE- Alparslan ÇAKIR

İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanları Prof. Dr. Şansın Tüzün ve Prof. Dr. Merih Sarıdoğan, osteoporozun belirtileri, nedenleri, osteoporozdan korunma yolları vb. konularda önemli bilgiler verdiler.

“Erkekleri de Etkiliyor”

Osteoporozun bir kadın hastalığı olarak bilinmesine rağmen son yıllarda erkekleri de etkilediğinin görüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Tüzün, Uluslararası Osteoporoz Vakfı’nın, 2014’ü “Erkek Osteoporoz Yılı” ilan ettiğini belirtti. Osteoporozun erkeklerdeki en yaygın nedenlerinin kortizon ilacı kullanımı ve alkolizm olduğunu kaydeden, Türkiye’nin genç bir ülke olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Tüzün, “Bu nedenle osteoporozda koruyucu hekimliğe önem vermemiz lazım.” dedi.

_DSC0275

“Yağlı Balık Tüketilmeli”

Osteoporozun çok ağrı yapmadığını anlatan, kamburluğun osteoporozdan kaynaklanabileceğini ifade eden, osteoporozdan korunmanın önemine dikkat çeken Prof. Dr. Tüzün, süt ve yoğurdun yanı sıra kalsiyum içeren lahana gibi koyu yeşil sebzelerin; badem, portakal, incir gibi ürünlerin tüketilmesinin gerekli olduğunu açıkladı. D vitamininin osteoporozdan korunmadaki rolüne de değinen Prof. Dr. Tüzün, “Özellikle yağlı balıkları (somon, ton ve sardalya) çok fazla tüketmemiz lazım. Bunlar omega-3 yönünden zengindir, D vitamini içerir ve kemikleri kuvvetlendirir.” dedi.

“Hormon, Şeker ve Tiroit Hastaları Risk Altında”

Hormon, şeker ve tiroit hastalarının osteoporoza yakalanma ihtimali bakımından daha büyük risk altında olduklarının altını çizen Prof. Dr. Sarıdoğan, “Kortizon ilacının düzensiz ve uzun süre yüksek dozlarda kullanımı, osteoporoz için önemli bir risk faktörüdür. Mide, antiasit, antidepresan ve kanser ilaçları da diğer faktörler arasında sayılabilir.” diye konuştu. Kemik bankasını osteoporozdan korunmak için 30 yaşa kadar doldurmak gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Sarıdoğan, bunun egzersiz yaparak, kalsiyum içeren gıdalar tüketerek, güneşe çıkarak, hareketli bir yaşam sürerek, basketbol ve voleybol oynayarak çözüme kavuşturulabileceğini dile getirdi.

DSC_0455

“Balığı Kılçıkla Yemek Yararlı”

Nefes darlığının osteoporozla çok fazla bir ilgisinin bulunmadığını vurgulayan Prof. Dr. Sarıdoğan, “Kamburluk artarsa göğüs kafesi öne eğilir, batına kaburgalar girer, göğüs kafesinin genleşmesi ve büyümesi zorlaşır. Ancak bu tür şekil bozuklukları olduktan sonra nefes darlığı görülebilir. Bunun dışında osteoporozun nefes darlığıyla bir ilgisi yoktur.” dedi. Balık tüketiminin önemine değinen Prof. Dr. Sarıdoğan, somon balığının hem D vitamini hem de kalsiyum açısından önemli olduğunu belirtti, “Hamsi, istavrit ve sardalya gibi küçük balıkları kılçıklarıyla yemek, osteoporozda olumlu etki yapar.” diyerek sözlerini noktaladı.