Öğrenci Matematik Çalıştayı III Düzenlendi

AJANS ÜNİVERSİTE- Tuğçe AYÇİN

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan etkinlikte, Matematik Kulübü tarafından hazırlanan tanıtım filmi gösterildi. Film gösteriminin ardından, Matematik Kulübü Başkanı Ayşe Koyun söz aldı. “Matematik kulübünü temsilen bu çalışmayı yapıyor olmak çok gurur verici” şeklinde konuşan Koyun, 2009’dan bu yana faaliyet gösteren Matematik Kulübü’nün 2015 yılından itibaren matematik çalıştayları düzenlemeye başladığını aktardı. Geçen yıl ikincisi düzenlenen çalıştayda bu geleneği devam ettireceklerine ve tekrar matematik çalıştayı düzenleyeceklerine dair söz verdiklerini belirten Koyun, “Tüm kulüp üyesi arkadaşlarımızın desteğiyle bu sözümüzü tuttuk ve yine buradayız” dedi. Koyun, kulüp olarak kendilerini bir arada tutan şeyin matematiği sevmek ve sevdirmek olduğunu kaydederken, “Değerli hocalarımızın desteğiyle arkadaşlarımıza faydalı olabilecek birçok çalışma yaptık. Bu çalışmalarımız bizleri birbirimize daha çok bağladı” ifadelerini kullandı. “İşlerimizin yolunda gitmediği anlarda bile bu bağı hiç kaybetmedik” diyen Koyun, matematiğin teori ispatlamaktan çok daha fazlası olduğunu ve bir gün tüm insanların matematiği seveceğine inandığını vurguladı. Koyun, sözlerini “Matematikçiler var oldukça bu bağ daha da büyüyecek ve bizler geriye dönüp baktığımızda hep ‘iyi ki’ diyeceğiz” şeklinde konuşarak tamamladı.

Diğer Bilimler Matematik Olmadan Bir Adım Dahi İlerleyemez

Koyun’un ardından söz alan İÜ Fen Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ertan Güdekli, günümüz kültür ve medeniyetinin ana unsurunun, temel bilimler ve teknolojik gelişmeler olduğunu söyledi. Matematik konusunda eğitimi olmayan insanların matematiği sadece cebirsel işlemler olarak anladığına değinen Doç. Dr. Güdekli, “Modern bilimin insanlığın hizmetine sunduğu birçok gelişmede matematiğin yeri ve önemi vardır” diye konuştu. “Dijital saatten cep telefonuna, bilgisayardan otomobile kadar günlük hayatta insanların kullandığı birçok araç gereçte matematiğin etkisi vardır” ifadelerine yer veren Doç. Dr. Güdekli, matematiğin bütün bilimlerin gelişmesine katkıda bulunduğunu dile getirdi. Doç. Dr. Güdekli, başka bilimlerde karşılaşılan problemlerin çözülmesi için önce matematiğin çözümlenmesi gerektiğini aktarırken, “Diğer bilimler matematik olmadan bir adım dahi ilerleyemez” dedi. Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’nin ilelebet bağımsız bir şekilde varlığını sürdürebilmesi için öğrencilere çok büyük görevler düştüğünün altını çizen Doç. Dr. Güdekli, “Bugün dünyada gelişmiş ülkelere baktığımız zaman hepsinin gelişmişliğinin en önemli unsuru temel bilimlerde çok iyi derecelerde olmalarıdır” ifadesini kullandı. Doç. Dr. Güdekli, konuşmasını Mustafa Kemal Atatürk’ün “Hayatta en hakiki mürşit ilimdir, fendir” sözünü hatırlatarak noktaladı.

1

Matematik Gibi Bilimler İç Motivasyonla Çalışılır

Gebze Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sibel Özkan, sudokunun matematiğini anlattığı sunumuna, katılımcılara teşekkür ederek başladı. “Çağımızda bağlantılar çok önemli. Noktaları birleştirmek gerekiyor” diyen Doç. Dr. Özkan, önce bu noktaları oluşturmak gerektiğini kaydetti. Böyle çalışmaların bu noktaları birleştirme noktasında önemli bir fırsat olduğuna değinen Doç. Dr. Özkan, “Mühendislik dış motivasyonla çalışılırken, matematik gibi bilimler iç motivasyonla çalışılır” dedi.

3

Matematik Çalıştayı YDS Academy sunumu, “Eyvah Mezun Oluyorum” başlıklı panel ve diğer konuşmacıların sunumlarını tamamlamasının ardından, sertifika belgelerinin dağıtımıyla son buldu.