Necmi Tanyolaç Ölümünün Birinci Yılında Anıldı

AJANS ÜNİVERSİTE – Yusuf EREN

Gazeteciliğe ve spor basınına büyük emekler veren Tanyolaç’ın anıldığı toplantıda çok sayıda cemiyet üyesi gazeteci katılırken, anma etkinliğinin moderatörlüğünü TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş yaptı. Toplantıya TGC Başkanı Turgay Olcayto, Cumhuriyet Vakfı Başkanı ve yazarı Orhan Erinç, spor yazarı Atilla Gökçe konuşmacı olarak katıldı.

TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş açılış konuşmasında Tanyolaç’ın geçmişi ve mesleğe katkılarını anlattı. Ardından konuşmacı Orhan Erinç ise Türk sporuna yön veren isimlerden biri olduğunu söyledi. Kendisinden “kral” diye bahseden konuşmacılar her gazetecinin örnek aldığı birisi olduğunu belirttiler.

Anma etkinliğinin son bölümünde TGC Onur Kurulu Üyesi Orhan Ayhan, Necmi Tanyolaç ile mesleki anılarını paylaştı. Tanyolaç’ın ölüm yıldönümünde meslekte iz bırakanlar toplantısına birçok meslektaşı ve iki çocuğu katıldı. Toplantı soru-cevap ile sona erdi.

NECMİ TANYOLAÇ KİMDİR?

1928 yılında İskeçe’de doğdu. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Gazetecilik Enstitüsü’nü bitirdi. Mesleğe; 1950 yılında Zaman Gazetesi’nde adliye muhabiri olarak başladı. Son Posta, Milliyet, Tercüman, Güneş gazetelerinde çalıştı. Yazarlık ve spor yönetmenliği görevlerinde bulundu. Meydan, Gözcü ve Hürriyet gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı. “Arka Pencere”, “Taçsız Kral”, “8.15 Vapuru” ve “Martılı Kahve” kitapları yayımlandı. Spor ansiklopedisi yayınlayan kurulun yöneticisiydi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin 1969-1976 yılları arasında yönetim kurulu üyeliği ve 1977-1991 yılları arasında da Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Necmi Tanyolaç, 1992 yılı Mart ayında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin Başkanlığı’na seçildi. Hizmet süresinde Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’ne değerli katkılarda bulunan ve basın özgürlüğünün yaygınlaşması için çaba harcayan Necmi Tanyolaç’ın Basın Müzesi ile Darıca Huzurevi’nin kurulmasında büyük emeği geçti. 2001 yılında Burhan Felek Basın Hizmet Ödülünü alan ilk TGC Başkanı oldu. TGC Basın Senatosu Başkanlık görevini yürüttü. TSYD’nin kurucu üyesi olan Necmi Tanyolaç, iki dönem bu kuruluşun Genel Başkanlığını yürüttü. TGC ve TSYD’den 20 ödülü bulunan Tanyolaç, Basın Şeref Kartı sahibi ve iki çocuk babasıydı.

MESLEKTE İZ BIRAKANLAR TOPLANTILARI
TGC Meslekte iz bırakanlar toplantılarıyla yaşayan ve kaybettiğimiz gazeteci ve yazarların dünya görüşlerini, eserlerini üyeleriyle paylaşmayı sürdürüyor: Bugüne kadar toplantılara konu olan gazeteci ve yazarların isimleri ise şöyle:
1. Burhan Arpad/ çevirmen-yazar
2. Cevat Fehmi Başkut /gazeteci
3. Doğan Nadi/ Gazeteci-yazar
4. Faruk Nafiz Çamlıbel/ şair-yazar
5. Hrant Dink/ gazeteci
6. İlhan Selçuk ve karikatürist Turhan Selçuk
7. Niyazi Ahmet Banoğlu/ gazeteci, tarihçi, yazar
8. Oktay Akbal/gazeteci
9. Semih Balcıoğlu/ karikatürist
10. Şakir Süter/ Gazeteci
11. Uğur Mumcu/ gazeteci- yazar
12. Vasfiye Özkoçak/ gazeteci.