NASA Araştırmacısı Dr. Umut Yıldız İÜ’de

AJANS ÜNİVERSİTE-Beste BUDAN

FOTOĞRAF-Caner ERDOĞAN

İÜ Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’nde düzenlenen “Gözlem Teknolojileri, Büyük Veri ve Uzay Araştırma Robotları” başlıklı konferansın açılış konuşmasını İÜ Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Astrofizik Anabilim Dalı Üyesi Prof. Dr.Tansel Ak gerçekleştirdi. Prof. Dr. Ak’ın ardından konuşmacı Dr. Umut Yıldız kürsüye davet edildi.

Dr. Yıldız, “1958 yılında amacı evrenimizi tanımak, gezegenimizi anlamak ve yaşantımızı iyileştirmek olan NASA kuruluyor. NASA kurulduktan sonra bakıyorlar uzaya insan göndermeye çalışan gayet güzel bir enstitü var. JPL’yi de kendi alt birimine almak istiyor. Caltech ise başlarda buna izin vermiyor. Daha sonra bir anlaşmaya varıyorlar. Anlaşmaya göre de Nasa, JPL’yi Caltech üzerinden yönetmeye başlıyor. Anlaşma gereğince şuan JPL ağında çalışan herkes Caltech’ten maaşını alır ancak orada kullanılan bütün eşyalar NASA’ya aittir” diye konuştu.

NASA’nın başlarda bir barakayla başlayan ve 50 yılda büyük gelişme gösterdiğini söyleyen Dr. Yıldız, 11 merkezi olan çok büyük bir enstitüye dönüştüğünü belirtti.

Dr. Yıldız, “Bu 11 merkezlerinden bir tanesi 5 bin çalışanı ve 1,4 milyon dolar bütçesi olan ve asıl amacı derin uzaya robotlar göndermek”dedi ve ekledi: “Derin uzay yaklaşık olarak 2 milyon kilometre bir alan. Yani yaklaşık olarak dünya ile ay arasındaki mesafenin 8 katı civarında olduğunu söyleyebiliriz”.

Zaman geçtikçe NASA’nın yer bilimleri gibi farklı konularda da araştırmalar yaptığını söyleyen Dr. Yıldız, “Normalde NASA uzaya roketler,teleskoplar gönderiyor.Ya da Jüpiter’in çevresinde dolanan, Mars’a giden robotları üretiyor ama şu anda çok farklı bir misyonu daha bulunmakta. Bu misyon da robotları uzaya gönderiyor onlarla yukarıdan dünyaya bakıyor.Yani bizim topraklarımızı ve toprak yapımızı araştırabiliyor. Okyanuslarımızı araştırıyor. Bu şekilde bir şeyleri araştırmaya devam ediyor” dedi.

“NASA’daki Teknolojik Gelişmeler Beni Teknolojiye Daha da Yakınlaştırdı”

“Ben bugüne kadar hep Astrofizik üzerinde çalışmalar yaptım. Eğitimimi de astrofizik üzerine aldım ve moleküler astrofizik, yıldız oluşumu ve moleküler robotlar üzerinde çalıştım” diyen Dr. Yıldız, ayrıca NASA’da sürekli teknolojiye maruz kaldığını, sürekli gelişen ve değişen teknolojinin ve insanların sürekli projeleriyle ilgili konuşmalarının kendisini teknolojiye daha da yaklaştırdığını söyledi.

Dr. Yıldız,  radyo-teleskopları, yıldız oluşumlarını, moleküllerin NASA’da nasıl yardımcı görevi gördüğünü, uzun dalga boy astronomisini ve uzun dalga boy astronomisinin nasıl kullanıldığını; gezegenlere ve uydulara gönderilen robotların ne yaptığını ve NASA’nın Mars planlarını anlattı.

DSC_0189