Nargile Kanser ve KOAH Riskini Arttırıyor

AJANS ÜNİVERSİTE – Alparslan ÇAKIR, Bünyamin YILDIZTURAN

 

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. İhsan Karaman, Sigara yasağının genişletilmesinden sonra yaygınlaşan nargile kullanımının, Kanser ve KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) hastalıklarına yakalanma riskini arttırdığı belirtti

 

Türkiye’de her yıl binlerce kanser türü ortaya çıkıyor ve bunların yüzde 80-90’ı tütün ürünlerinin tüketiminden kaynaklanıyor. İçinde 4 bin çeşitten fazla kanserojen ve zehirli madde bulunan sigara; akciğer, gırtlak, idrar torbası gibi pek çok kanser türüne sebep oluyor. Kullanımı yaygınlaşan nargile de sigaradan farksız.

 

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. İhsan Karaman, tütün ve tütün ürünleri ile ilişkili kanserlerin Avrupa ve Amerika ile kıyaslandığında, Türkiye’de çok daha yüksek olduğunun saptandığını söyledi. Karaman, “Türkiye’nin kanser bütçesi, Avrupa’daki altıncı büyük bütçe. Sağlık Bakanlığı’nın bütçesinin yaklaşık beşte biri kanser tedavisine harcanıyor. Türkiye’de en sık görülen kanser türleri arasından akciğer-bronş kanseri ilk sırada yer alıyor” dedi. Karaman, 1990’lı yıllardan itibaren bir tütün ürünü olan nargilenin popülaritesinin hızla artması ve özellikle gençler arasında kullanımının yaygınlaşmasının, nargileyi halk sağlığında, yeni bir mücadele alanı olarak gündeme almayı gerektirdiğini belirtti. Karaman, Türkiye Yeşilay Cemiyeti olarak nargile konusunda farkındalık geliştirmek, yanlış algıları düzeltmek ve davranış değişikliğine yönlendirmek için büyük bir kampanyanın hazırlıkları içerisinde olduklarını açıkladı. Tüm kanserlerin yüzde 43’ünden korunmanın mümkün olduğunu belirten Prof. Dr. İhsan Karaman, bunun için alkol, tütün ve tütün mamullerinin kullanılmaması, sağlıklı ve düzenli beslenme ile fiziksel aktivitenin yaşam felsefesi haline gelmesi gerektiğini vurguladı.