Müzikte İnternet Çağı

AJANS ÜNİVERSİTE- Elif Nur BİLGİÇ

Sanal albüm, gerek profesyonel müzisyenlerin gerekse amatör grupların, plak şirketleriyle yaşadıkları ekonomik ya da kişisel sorunlar nedeniyle albümlerini dijital ortam aracılığıyla dinleyicilerine ulaştırmak için tercih ettikleri bir yöntem. Bu yöntemle sanatçılar albüm ve şarkılarını, 0 TL’den başlayarak istedikleri miktara kadar fiyat biçip itunes, amazon.com gibi dijital ortamlara yüklüyorlar. Albümü dinlemek isteyenlere ise belirtilen fiyatı ödeyerek şarkıları indirmek kalıyor.

İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dış Ticaret Bölümü öğrencilerinden Anıl Sevener’in kurup bas gitaristliğini yaptığı “melodic death metal” grubu Anoreksi ve Insistence, albümlerini sanal olarak yayımlamayı tercih eden gruplar arasında.

Sanal albümlerin gruplara katkılarını konuştuğumuz Anıl Sevener, özellikle ilk ya da ikinci albümlerini çıkaracak genç gruplar için plak şirketlerinin CD basım masraflarını karşılamadıklarını belirterek, albümlerin sanal olarak yayımlanmasının grupları bu masraflardan kurtardığını ifade etti. Yapılan her satışın PayPal ya da kredi kartı ödemesi olarak sitelerin sistemlerinden izlenebildiğini sözlerine ekleyen Sevener, “Plak şirketleri ile yapılan anlaşmalar sadece kâğıt üzerinde kalıyor. Örneğin 1000 satış yapıldıysa şirket bunu size 300 olarak gösterip tüm geliri kendine alabiliyor. Bunun takibi için avukat tutmak gerekiyor ve bu çok yoğun bir iş. Avukatın bu iş için istediği ücret albüm satışından gelen aylık kazancı geçtiğinden, kimse bu yönteme yönelmiyor.” diye konuştu.

Plak Şirketleriyle Anlaşmalı Olarak da Sanal Albüm Çıkarmak Mümkün

Insistence, sanal albümü plak şirketiyle anlaşmalı olarak yayımlamayı tercih eden gruplardan biri. Grubun üyeleri Murat Kaan Özövez ve Deniz Şaraplı, plak şirketiyle yapılan gelir bölüşümü anlaşması ile şirketin çıkardığı albümü üye olduğu, bildiği bütün dijital platformlara yüklediğini, gelirleri hesaplayıp kendilerine rapor sunduğunu söylediler.

Dijital olarak çıkardıkları albümlerin korsan olarak siteye düşme sorunlarıyla karşılaşabildiklerini ifade eden grup üyeleri, şirketlerin gruba reklam ve konser olanakları sağladıklarını da belirttiler.

04_INSISTENCE_COLOR
Insistence: 2006 yılında kurulan grup, ilk vokal Mert Papik’in gruptan ayrılmasıyla Çağatay Özkan ile yoluna devam ederek 2009 yılında Coexistence Key adlı ilk albümünü sanal olarak yayımladı. 2010 yılının sonlarına doğru Çağatay Özkan’ın yerine Deniz Şaraplı gruba dâhil oldu. Grup, 28 Mayıs 2013’te Foreshadow adıyla çıkardığı ikinci albümünü bir plak şirketiyle anlaşmalı olarak dijital ortamda yayımladı.
ANOREKSİ Mehmet Hakan Akaydın (3)
Anoreksi: 2007 yılında kurulan grup, davulcu Onur Aker ve gitarist Onur Kaplan’ın da dâhil olmasıyla 2010 yılında çıkarılan ilk demo olan Rebellion of Soul ardından, Distress ve Nelson’s Dream demolarını çıkardı. Vokalin 2011’de gruptan ayrılmasıyla yerini Onur Kaplan aldı. Furkan Yurteri’nin boşalan gitar pozisyonuna geçmesiyle grubun ilk albümü Rise Of Infinity yayımlandı. 2012 yılında ikinci gitarist Ahmet Ünveren’in de gruba katılmasıyla dört şarkıdan oluşan bir EP olarak Bring Me An Hourglass adlı ikinci albüm dinleyicilerin beğenisine sunuldu.