AJANS ÜNİVERSİTE- Neslihan KALKAN, Tuğçe AYÇİN, Burcu GÜLER
Etkinlik İÜ İletişim Fakültesi Konferans Salonunda Kalandar Soğuğu filminin gösterimiyle başladı. Film gösteriminin ardından gerçekleştirilen söyleşi, İÜ İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ümit Sarı’nın konuşmasıyla devam etti. Ardından söz alan Mustafa Kara, filmin içeriği ve yapım süreciyle ilgili bilgi verirken “Filmin çekim aşamasında doğanın kurallarına uymaya çalıştık” şeklinde konuştu. Toplamda 28 ödül alan ve 34 ülke gezen film için Mustafa Kara, “TRT gösterimiyle birlikte Kalandar Soğuğu kendi yolunu tamamlamış olacak” ifadesine yer verdi. Öğrencilerden gelen soruları da yanıtlayan Mustafa Kara, filmi çekerken en ileri teknolojiden yararlanmaya çalıştıklarını ifade etti.
Filmin çok uzun bir sürede tamamlandığını aktaran Mustafa Kara, “Herkesin aynı ruh dünyasını bulup aynı hale gelmesi önemliydi” diye konuştu. “Bıraktığımız noktadan başlamak zor olabiliyor” diyen Mustafa Kara, duyguyu aynı yerden devam ettirebilmenin gerekliliğine değindi.
Film Sadece Oyuncuların Değil Benim de Yolculuğumdu
Bir sahne asli görevini yapmadığı zaman diğer detayların dikkat çektiğini söyleyen Mustafa Kara, “Küçük detaylara takılmamız duyguyu takip etmediğimizi ve o duygu yoğunluğundan koptuğumuzu gösterir” ifadelerine yer verdi. “Film sadece oyuncuların değil benim de yolculuğumdu” diye konuşan Mustafa Kara, Kalandar Soğuğu’nun umut, umutsuzluk ve insana dair hikâyeler barındırdığını belirtti. Mustafa Kara, filmin oyuncu seçimi noktasında neler yaşadığını aktarırken “Hem amatörlerle hem de tanınmamış tiyatro oyuncularıyla görüştüm” dedi.
Hayatla Bağ Kurmak Çok Önemli
Öğrencilere sinema sektörüyle ilgili tavsiyelerde bulunan Mustafa Kara, “Sinema üzerine çalışmak isteyen birisi bolca film izlemeli” derken üniversitelerin de farkındalık yaratma konusunda önemli olduğuna değindi. “Oyuncular kendi dünyalarının dışında kalan şeylerden de haberdar olmalıdır” ifadelerine yer veren Mustafa Kara, hayatla bağ kurmanın önemli olduğunu ve bunun ıskalanmaması gerektiğini vurguladı. İnsanların kendilerine ayna tutmaya açık olmaları gerektiğini kaydeden Mustafa Kara, “Sinema demek hayat demek” ifadeleriyle sözlerini noktaladı. Etkinlik Yrd. Doç. Dr. Ümit Sarı’nın Mustafa Kara’ya teşekkür belgesi takdimiyle son buldu.