Murat Pulat Belgesel Fotoğrafçılığı Anlattı

AJANS ÜNİVERSİTE – Safiye ALTINKUM

Program, İletişim Fakültesi öğrencilerinin Murat Pulat için özel olarak hazırladığı video ile başladı. Hazırlanan videoyu çok beğendiğini ifade eden Pulat, bu çalışma için öğrencilere teşekkür etti.

Algı ve illüzyondan bahsederek sunumuna başlayan Murat Pulat, fotoğrafta özellikle algı yönetiminin önemli olduğunu söyledi. “Yaptığı işte hangi taraf olacağına fotoğrafçı karar verir” diyen Pulat, fotoğrafçının sahip olduğu algı yönetiminin gücünü açıklayarak “Siz kamyon kazası sonucu aile faciası yaşayan bir ailenin hikayesini acılı ailenin gözünden anlatarak çekebilirsiniz. Ya da kazaya karışan kamyon şoförünü ele alıp, şoförü bir cani gibi de yansıtabilirsiniz. Bu tamamen fotoğrafçının elindedir” şeklinde konuştu.

Birçok hayvan için görme duyusu yalnızca destekleyici bir unsurken insanda görme duyusunun yüzde 80 etkili olduğunu söyleyen Pulat, “Buna rağmen en çok aldatılan duyumuz görme duyumuzdur” diyerek temelde illüzyonistlerin kullandığı en temel teknik olan değişim körlüğü üzerine de örnek sunumlar yaptı. Fotoğrafçılıkta açıyı değiştirerek algıda farklı görüntüler oluşturan etkili perspektif (Forced Perspective) tekniğinden bahsederek konuşmasını sürdüren Pulat, bu tekniğin özellikle sinema ve fotoğraf alanlarında çok kullanıldığını ifade etti.

IMG_6624

Sunum ve söyleşinin ardından öğrencilerin sorularını cevaplayan Pulat, bir öğrenci tarafından kendisine yöneltilen, “Her fotoğrafın hikayesi olmalı mıdır” sorusunu, “Bence fotoğrafın değil fotoğrafçının hikayesi vardır. İyi bir yazar, iyi bir şair olsaydım şuan fotoğraf çekmiyor olabilirdim” şeklinde cevapladı.

IMG_6634

Program, Yrd. Doç. Dr. Onur Akyol’un Murat Pulat’a teşekkür belgesi takdim etmesiyle son buldu.

IMG_6636