AJANS ÜNİVERSİTE – Efe ALTAY
Radyo-Televizyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Neşe Kars’ın doktora dersi için İstanbul Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi olan Mehmet Süha Sarıoğlu, mitoloji konulu konuşmasını gerçekleştirdi.
Sarıoğlu sözlerine mitolojinin esinin ta kendisi olduğunu söyleyerek başladı ve “Özellikle sinema için mitolojinin ne denli bir kaynakça teşkil ettiğini, sinemanın mitolojinin nasıl haşır neşir olduğunu söylemek istiyorum” dedi.
Nenen Ölsün Sarı Gelin
Mitolojinin sadece sinema değil, hayatımızın her noktasında izlerini gördüğümüzü söyleyen Sarıoğlu, “Mitoloji cebinizde. Telefonunuzdan radyo dinliyorsunuz, bir türkü çalıyor; ‘Nenen ölsün sarı gelin aman…’ Bu bir tanrıçanın dokunuşudur. Eğer bir ailede yaşlı bir nene varsa son söz onundur. Bir ana-baba kızlarının evliliği için onay verir ama nene vermezse, o evlilik gerçekleşmez ve böyle türküler ortaya çıkar. 3000 yıllık bir tarihin birikimi bu. Hala Sivas’ta, Erzurum’da, Kars’ta nene ekmeği bölüp size vermezse o ekmeği alamazsınız; almaya çalışırsanız elinize vururlar” dedi.
Mitolojik Hikayelerin %98’i Anadolu’da
İnsanoğlunun yaşadığı her çağda nasıl var olduğunu durmaksızın sorguladığını hatırlatan Sarıoğlu, “İnsan, etrafını saran canlı veya cansız her türlü varlığın ortaya nasıl çıktığını merak etmiştir. Bunun üzerine araştırma yapmıştır. Bu sorularla boğuşurken gök gürüldemeye başlıyor ve insan, cezalandırıldığını düşünüyor. Bu doğal olayların karşısında kendini çok güçsüz hissetmişler ve bu güçlere biat etmeye başlamışlar” dedi. Bu tarz mitolojik söylemlerin fantastik filmlerde görülebileceğini söyleyen Sarıoğlu mitolojik hikayelerin %98’inin Anadolu’da, %2’sinin ise Yunanistan’da geçtiğini söyledi ve “Anadolu keşfe her zaman açık. Bilim adamları bu konulara eğilmeliler” dedi.