Mete Çubukçu İÜ İletişim Fakültesi’ne Konuk Oldu

AJANS ÜNİVERSİTE –  Yağmur Ceren KURAL, Tuğçe AYÇİN

İstanbul Üniversitesi (İÜ) İletişim Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinlikte, gazetecilik, medya ve uluslararası ilişkiler konuları Mete Çubukçu tarafından ele alındı. Uluslararası medya gündemi hakkında değerlendirmelerde bulunan Çubukçu, medyanın içinde bulunduğu alanın, sadece siyaset anlamında değil, ekonomik olarak da gittikçe daraldığını belirtti. Medya alanında istihdam koşullarının kaybolmuş durumda olduğunu söyleyen Çubukçu, “İşe teknoloji giriyor ama özellikle dijitalleşme anlamında başka bölümler de açılıyor” diye konuştu. Çubukçu, medyada en büyük engellerden birinin ekonomik sıkıntı konusu olduğunu ifade ederken, 90’lardaki medya ve günümüz medyası arasında kıyaslamalarda bulundu.

1

“Gazetecilik Profesyonel Bir Meslek Olarak Kalacak”

Dijital medyayla birlikte görüntünün her yerden aktığına değinen Çubukçu, “Gazeteci olmayan insanlardan bile haber geliyor. Dolayısıyla habercilik eskisi gibi kalmıyor” dedi.

“Türkiye’de habercilik biçimi değişen bir görüntü sergilemekte” şeklinde konuşan Çubukçu,  gazeteciliğin ne olursa olsun süreceğini ve profesyonel bir meslek olarak kalacağını vurguladı.

Çubukçu, Türkiye’de haberciliğin konumundan bahsederek sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Türkiye’de medya ve medya sahipliği belki bizden de çok önce vardı ve bu durum hala çocukluk hastalığını yenebilmiş değil. Yani güç kimin elindeyse medyamız bağımsız olmak ve kendi ayakları üzerinde durmak yerine gücü elinde bulundurana bağımlı olmuştur. Gücü kim elinde bulunduruyorsa medya ona eğilmiştir.”

2

“Gazeteci Merak Edileni Ortaya Çıkarmalı”

Ortadoğu’da gazetecilik yapmanın her zaman sevdiği bir faaliyet olduğunu kaydeden Çubukçu, Arap ayaklanmalarıyla birlikte Ortadoğu’da Türkiye algısının olumsuz anlamda değiştiğini ve dolayısıyla orada gazetecilik yapmanın da zorlaştığını belirtti.

Savaş muhabirinin en büyük farkının savaşın gerçekleştiği bölgedeki dramı ortaya çıkarmak olduğunu vurgulayan Çubukçu, “Dram ve hikâye seyirciyi daha derinden etkiliyor ve maalesef başkasının dramı bizim için iyi haber haline geliyor” dedi. Çubukçu, bugün gazeteciliğin muhalif bir meslek olarak algılandığına dikkat çekerken, “Gazeteci eleştirmeli, objektif olmalı, merak edileni ortaya çıkarmalı” ifadelerini kullandı. “Bu meslek bir bakıma da ticari bir meslektir” diyen Çubukçu, sadece muhalif olmak için gazetecilik yapılmaması gerektiğinin de altını çizdi.

3

“Karamsar Olmayın, Girişken Olun”

Konuşmasını öğrencilere tavsiyelerde bulunarak sürdüren Çubukçu, sözlerini şu şekilde noktaladı: “Okuyun, dinleyin, seyredin ve bu faaliyeti sakın bırakmayın. Ben sadece Ortadoğu’ya gidip bakmakla kalmadım. Ortadoğu’nun filmini izledim, kitabını okudum, müziğini dinledim. Kendimi böyle zenginleştirdim. Entelektüel faaliyetinizi ve çıtanızı yükseltin. Karamsar olmayın, girişken olun. Okumalarınızı kendi alanınızda iyi yapın ve kendi alanınızda birkaç dalda yoğunlaşıp, uzmanlaşın.”

4

6

7