Meslek Hastalığı “Varis”

 

Varis tedavisinin günümüz koşullarında eskiye göre daha rahat bir şekilde uygulandığını söyleyen Doç. Dr. Cenk Eray Yıldız, insanların bacak sağlığına önem vermeleri gerektiğini belirtti

 

 İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Cenk Eray Yıldız, varis hastalığı ve tedavisi hakkında bilgiler verdi. İlk olarak varis hastalığının ne olduğunu açıklayan Yıldız, “Varis; oksijenden fakir kanı akciğerlerimize taşıyan bacak toplardamarlarımızda (yüzeysel ve derin toplardamarlarımız) kanın yerçekiminin etkisiyle birikmesi ve göllenmesi hastalığıdır” dedi.

 

Doç. Dr. Yıldız, varis hastalığının şikayetleri arasında, ayak bileğinde şişme, ağrı, renk değişikliği, bacaklarda kramp, huzursuzluk hissi ve iyileşmeyen tırnak mantarının olduğunu söyledi ve hastalığın günümüz teknolojisi ile konforlu bir şekilde tedavi edildiğini ifade etti. Varisin uzun süre ayakta kalan ve hareketsiz bir şekilde çalışanlarda da çok sık görülen bir meslek hastalığı olduğunu iletti ve hastalığın tehlikeli olabileceğini vurguladı.

 

Hastalığın tedavisinin günümüz teknolojisi ile konforlu ve kısa bir sürede gerçekleştirildiğini söyleyen Doç. Dr. Cenk Eray Yılıdız, “Hastalar narkoz almadan, herhangi bir kesi yapılmadan, ağrısız ve kansız bir şekilde hasta damarları koparılarak yerinden çıkarılmadan tedavi olmaktadırlar” dedi ve varis tedavisinde tek bir bacak için uygulanacak işlemin ortalama yarım saat süreceğini, tedavinin oldukça konforlu olduğunu belirterek, hastaların kısa sürede normal yaşamlarına dönebileceğini kaydetti.

Yıldız, tedavi hakkında verdiği bilgilerin sonunda bacak sağlığının önemli olduğunun altını çizerek “Bacak sağlığı tüm dünyada olduğu gibi ülkemiz için de önemlidir. Bedenimizi bir ömür boyu taşıyacak olan bacaklarımıza sahip çıkalım. Beden sağlığımız için önce bacak sağlığımıza önem verelim’’ şeklinde konuştu.

 

(İHA)