AJANS ÜNİVERSİTE – Burcu BALKAN, Elif Nur BİLGİÇ
FOTOĞRAF – Başar UZUN
Sinemada, arkadaşlarımızla bir kafede otururken ya da iş yerinde, belki de bir toplantıda, çekinerek sürekli burnumuzu boşaltma ihtiyacı duyuyoruz. Hem sosyal hem özel yaşantımızı olumsuz yönde etkileyen sinüzit hastalığı hakkında, İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özcan Öztürk, İletim’e özel açıklamalarda bulundu
Burun çevresindeki kemiklerde, gözlerimizin altında, alnımızda, kafamızda, burnumuzun arka kısımlarında yer alan boşluklara sinüs adı verilmektedir. Sinüslerin buruna “ostium” denen bir ağızla bağlı olduklarını söyleyen Prof. Dr. Öztürk, ostiumların yeterli havalanamamaları ya da havalanmalarında bozukluklar olması durumunda, sinüzitin görüldüğünü belirtti.
Prof. Dr. Öztürk, “Hasta yakın zamanda grip, nezle gibi üst solunum enfeksiyonu geçirmişse burun mukozasında ödem oluşumu ve şişme meydana gelir. Bu şişmeler sinüs boşluklarının havalanmasını engelledikleri için sinüzite neden olurlar. Bunun dışında, burun kemiğindeki eğrilik ve alerji gibi durumlar, burundaki ‘konka’ denilen etlerin büyümesi, sinüziti tetikleyen diğer durumlardır.” diyerek sinüzitin nedenlerine işaret etti.
Sinüzit En Çok Yetişkinlerde Görülüyor
Sinüzit, akut ve kronik olarak ikiye ayrılır. Akut sinüzitte baş ağrısı, özellikle yetişkinlerde görülen en sık belirtidir. Çocuklarda ise belirtiler daha çok geniz akıntısı ve burunda önden akıntı şeklinde kendini gösterir.
Kronik sinüzitin ise sinüslerde sürekli bir iltihap anlamına geldiğini ve tedavisinin zor olduğunu belirten Prof. Dr. Öztürk, kronik sinüzitte ağrının fazla görülmediğini kaydetti.
Kronik sinüzitin tamamen zamanla alakalı olduğunu, akut sinüzitte hastalık ve tedavi süresinin üç hafta sürdüğünü belirten; bu sürecin üç ayı geçmesi durumunda hastalığın kronikleştiğini ifade eden Prof. Dr. Öztürk, bu süreye bağlı olarak sinüslerin mukozasında enfeksiyondan kaynaklanan biraz daha kalınlaşmayla koyulaşma, genizde ise akıntı şikâyetlerinin ağrı şikâyetlerinden daha fazla görüldüğünü söyledi.
Sinüzit Nasıl Tedavi Edilir?
Prof. Dr. Öztürk, tedavide önceliğin ilaçlara verildiğini, antibiyotiklerin sıklıkla kullanıldığını, antibiyotiklerin yanında gerekli görüldüğünde mukozanın ödemini azaltıp sinüslerin direncini kolaylaştıracak burun spreylerinin de kullanıldığını ifade etti. Prof. Dr. Öztürk, “Kronik olmayan vakalarda 10 ile 14 günlük tedavi süreci genellikle yeterli olurken, özellikle kronik sinüzitte bu süreç 4-6 haftaya kadar uzatılabilir. Bu süreden sonra hastanın şikâyeti hâlâ devam ediyorsa tomografi çekilerek anatomik sorunlar incelenir. Tedaviye rağmen problemler devam ediyorsa duruma göre yeni tedavi yöntemleri aranır.” dedi.
Ya Tedavi Edilemezse?
Hastalığın tedavi edilememesi durumunda hastanın çeşitli komplikasyonlarla karşı karşıya kalabileceğini söyleyen Prof. Dr. Öztürk, bu komplikasyonların, göz çevresinde apse gibi hafif formlardan beyinde apse oluşumu, menenjit, tromboz denilen büyük damar tıkanıklarına kadar seyredebileceğini ifade etti.
Hastada komplikasyon görüldüğünde anında tedavinin şart olduğunu söyleyen Prof. Dr. Öztürk, oluşan komplikasyona bağlı olarak tedavi sürecinde diğer hekimlerle iş birliğine gidilmesinin önemine dikkat çekti.