Marmara Denizi Tehlike Altında

AJANS ÜNİVERSİTE

Prof. Dr. Öztürk, Marmara Denizi’ndeki kirliliğe bağlı olarak oluşan red tide’ın kara kökenli olduğunu, bunun da arıtma eksikliğinden kaynaklandığını belirtti. Marmara Denizi çevresindeki bütün illerde aynı durumun geçerli olduğunu anlatan Prof. Dr. Öztürk, “İstanbul’dan tutun Çanakkale’ye, Tekirdağ’dan Balıkesir’e kadar olan bölge bu kirlilikten etkilenecek. Dolayısıyla arıtma işinin daha ciddi yapılması lazım. Bu konuda eksikliklerimiz var. 2002 yılına kadar Marmara Denizi’nin korunması ile ilgili Marmara Eylem Planı vardı. Ortadan kalkan bu planı, yeniden ortaya çıkartmak lazım. Marmara’nın tamamı Türkiye’nin sorumluluğunda. Dolayısıyla buranın kirliliği konusunda ne Rusya’yı suçlama hakkımız var, ne de Akdeniz’de herhangi bir ülkeyi” şeklinde konuştu.

Marmara’da 4 Defa Kırmızı Red Tide Artışı

Marmara Denizi’nin sadece karasal değil, deniz yoluyla da kirlendiğini ifade eden Prof. Dr. Öztürk, Tuna Nehri başta olmak üzere kirletici unsurların Karadeniz’e taşıdıkları kirliliğin boğaz kanalıyla Marmara Denizi’ne ulaştığını anlattı. Bu kirliliğin Marmara’daki kirliliği katladığını belirten Prof. Dr. Öztürk, gelinen durumu şöyle özetledi: “Bundan sonra alp patlaması oluyor. Alp patlaması, besleyici olan azot ve fosfatın suda daha fazla bulunması ve renk değiştirmesi olarak tanımlanabilir. Bunu yapan bir tür fitoplankton, kırmızı renk oluşturuyor. Bunlar, Marmara Denizi’nin kırmızıya dönüşmesine neden oluyor. Bu soru 20 yıl önce sorulsaydı Marmara Denizi’nde bu tip bir olay yılda bir defa görülüyor derdim. 10 yıl önce sorsaydınız 2, 3 defa görülüyor derdim. Ama sadece bu sene Marmara’da 4 defa kırmızı red tide dediğimiz artışlar var.”

Vatandaşları da korkutan suyun kırmızıya boyanması olayında veriler İzmit Körfezi, Gemlik, Edremit ve Tekirdağ kıyılarını işaret ediyor. Buna göre son 3 yıl içinde İzmit Körfezi’nde 6 kez yaşanan olay, İstanbul’da Bakırköy, Kumburgaz’da birer kez görüldü.

 

Kaynak: www.platinhaber.com (10 Haziran 2015)

Fotoğraf: wikimedia.org