AJANS ÜNİVERSİTE – Erhan ERKİP-Özdemir KUTLU
Moderatör olarak Prof. Dr. Ahmet Akgül ve konuşmacı olarak Prof. Dr. İbrahim Sayın’ın bulunduğu, SABİF proje grubu tarafından düzenlenen eğitim toplantısında “makale formatı” ve “check-list” konuları ayrıntılarıyla incelendi. Bir makalenin mümkün olduğu kadar berrak ve kısa olması gerektiğini vurgulayan konuşmacılar, makalenin akademik çalışmalara katkıda bulunması kısmının öncelik olduğunu belirterek editörler açısından dikkat çekmesi için de çeşitli püf noktalar paylaştı.
Kimi editörlerden alıntı yapan konuşmacılar Türkiye’deki makalelerin boğucu ve sıkıcı olduğunu söyledi; temiz bir yazı olması, okunmasının kolay olması gerektiğini belirtti. Word üzerinden makale yazarken göze hitap etmesi için dikkat edilecek hususlara değindi. Makale yazmaya başlayacaklar için tavsiyelerde bulunan konuşmacılar, “İlk kez yazarken hızlı olun, grameri unutun, düzeltmeye uğraşmayın, düşünce ve makale yapısını toparlayın ve odaklanın. Bu çalışma bilimsel arenaya nasıl katkıda bulunur diye düşünün. Editörler yalnızca özet ve ‘cover letter’ı okur. Göndereceğiniz dergiden daima referans alın” diye öğütledi.
Makaleyi felsefi açıdan da ele alan Prof. Dr. Sayın, Aristo’ya göre ikna etme tekniğine değindi. Bunları Ethos, Rathos, Logos olarak sıralarken: Ethos için güvenilirliği (güvenilir bir yazar imajı için yapılması gerekenler), Rathos için hissettirilenleri (sunum sırasında takınılan hal ve durum) ve Logos için mantıksal çıkarımı (tartışmalar sonucu ortaya çıkan sonuç) tanımladı.