AJANS ÜNİVERSİTE
Proje yürütücüsü Doç.Dr. Murat Şeker, Mahallem İstanbul projesi kapsamında İstanbul’da mahalle ölçeğinde geniş bir veritabanı ve harita tabanlı bir bilgi edinme sistemi kurgulayacaklarını belirtti. Projede oluşturulacak bilgi sistemine yakın zamanda online ve mobil ortamda tüm kullanıcıların erişebileceğini söyleyen Doç.Dr. Şeker, İstanbul’da yaşayanların mahalleleriyle ilgili demografik yapıdan, eğitime, sağlıktan sosyal ve siyasal ortama, ekonomik yapıdan altyapı ve çevreye bir çok bilgiye anında ulaşabileceğini vurguladı. Projenin yerel yönetimlere de faydalı hizmetler üreteceğini belirten Doç.Dr. Şeker, aynı zamanda yatırımcılar için mahalle ölçeğinde geniş bir veritabanının hazırlandığını ifade etti.
Projenin ilk etkinliği olan Arama Konferansı’nda İstanbul’daki çeşitli kurumlardan yetkililer bir araya gelerek bir çalıştay düzenlendi. İstanbul gibi metropol bir kentte mahalle ölçeğinde yapılacak analizlerin önemine dikkat çeken Doç.Dr. Murat Şeker, çalıştay sonuçlarının oluşturulacak veritabanı için bir rehber niteliğinde olduğunun altını çizerek, projenin ilk sonuçlarını paylaştı.
İstanbul’un En Genç ve Yaşlı Mahalleleri
İstanbul’da nüfusu binden az olan mahalleler dışarıda bırakıldığında, yaşlı nüfusun en fazla yoğunlaştığı mahalleler Kadıköy’den Caddebostan, Suadiye, Fenerbahçe, Göztepe ve Feneryolu oldu. Bu mahallelerde ortalama yaş 45’in üstünde seyrediyor. Esenyurt, Arnavutköy ve Sultanbeyli ilçeleri ise en genç nüfusa sahip mahallelerden oluşuyor. Buradaki mahallelerde yaş ortalaması 25’lere kadar düşüyor.
Mahallelerde Evlilik ve Boşanma Oranları
15 yaş üstü nüfusu beş binin üzerinde olan mahalleler arasında Kadıköy’den Osmanağa, Caferağa, Zühtüpaşa, Fenerbahçe ve Suadiye, Şişli’den Teşvikiye, Merkez ve Meşrutiyet, Fatih’ten ise Aksaray boşanmış bireylerin yoğunlukta olduğu mahalleler olarak öne çıktı. Nüfusunun yüzde 10’unundan fazlası boşanmış bireylerden oluşan mahalleler içinde, Kadıköy’den 9, Şişli’den 5, Beşiktaş’tan 4, Bakırköy ve Maltepe’den 3, Fatih’ten ise 2 mahalle yer aldı.
Buna karşılık evli olanların toplam nüfusa oranının en yüksek olduğu mahalleler ise Esenyurt’tan Osmangazi ve Akçaburgaz, Başakşehir’den Kayabaşı, Sancaktepe’den Safa, Avcılar’dan Tahtakale, Ümraniye’den Mehmet Akif olarak sıralandı. Nüfusunun üçte ikisinden fazlasının evli olduğu mahalleler arasında, Esenyurt’tan 19, Sancaktepe’den 14, Pendik’ten 12, Sultanbeyli’den 11, Arnavutköy ve Çekmeköy’den 10 mahalle yer aldı.
Eğitim Seviyesi Yüksek Mahalleler
İstanbul’da üniversite mezunu oranının en yüksek olduğu mahalleler, Ümraniye’den Saray, Beşiktaş’tan Konaklar, Levazım, Levent, Ataşehir’den Atatürk iken; Levent İstanbul’da doktora mezunu en yüksek olan mahallelerin başında geldi. Doktora mezuniyeti açısından Levent’i, Şişli’den Teşvikiye, Sarıyer’den Uskumruköy, Beyoğlu’dan Ömer Avni ve Üsküdar’dan Kandilli mahalleri izledi.
Öte yandan İstanbul’da okuryazar olmayan nüfusun en yüksek orana sahip olduğu mahalleler ise Şile’den Çelebi ve Geredeli, Beyoğlu’dan Çukur ve Pendik’ten Göçbeyli olarak sıralandı. Nüfusu on binin altında olan mahalleler dışarıda bırakıldığında, Şişli’den Kuştepe, Ataşehir’den Mustafa Kemal, Maltepe’den Gülensu okuryazar olmayan nüfusun yoğunlaştığı mahalleler arasında yer aldı.
Proje hakkında www.mahallemistanbul.com adresinden detaylı bilgi alınabilir.