AJANS ÜNİVERSİTE – Merve REİSOĞLU
Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı, 17 yıldır çeşitli desteklerle Türkiye genelinde binlerce lösemili çocuğa ve ailelerine destek sağlayıp sorunlarına kalıcı çözümler sağlayan bir kurumdur. Binlerce aileye umut ışığı olan LÖSEV Aralık ayı etkinlikleri kapsamında “Kampüste LÖSEV” projesini İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde hayata geçirdi. Biz de bu konu hakkındaki sorularımızı Koç’a sorduk. Koç, insanların tek başına bu hastalıkla mücadele edemeyecekleri gibi bir gerçekle baş başa kaldıklarını ve maddi desteğin yanında manevi desteğin de büyük önem arz ettiğini, LÖSEV’in buna olanak sağladığını ifade etti.
Koç LÖSEV’in kuruluş hikayesini şöyle anlattı: “LÖSEV’in kurucusu olan Hematalog- Onkolog Dr. Üstün Ezer’in, Ankara SGK Hastanesi’nde yaşadığı bir olay LÖSEV’in kuruluşuna sebep oldu. Bir gün bir çocuğun televizyon isteğini Hematalog- Onkolog Dr. Üstün Ezer’e söylemesi üzerine Dr. Üstün Ezer hastane yönetiminden televizyon talebinde bulunur. Fakat hastane yeterli ödenek olmadığı için bu talebi yerine getiremez. Ezer çocukların tümüne sağlık ekibi ve oradaki hasta yakınlarının desteğiyle televizyon alır. Daha sonra da Ezer’in odasına çocukların ihtiyaçları doğrultusunda yardımlar yağmaya başlar. Bu sayede Üstün Ezer’in odası küçük bir LÖSEV kuruluşuna dönüşür ve LÖSEV’in temelleri atılmış olur.” Gökçe Yenilmez Koç, çocukların çoğunlukla hastalıklarını bilmediklerini yaş grubu küçük olanların kanında mikrop olduğunu sandığını, 10 yaş üstü çocukların da hastalıklarını kendilerinin araştırarak öğrendiğini söyledi. Çocukları en çok üzen şeyse saçlarının dökülmesi ve okula gidememeleri olduğunu aktardı.
Bir Genç Kızın Hikayesi “Ölürse Üzülürsün”
Koç, karşılatığı en üzücü hikayeyi şu şekilde anlattı: “İyileşmiş bir genç kızımızın uzun yıllar geçtikten sonra bir erkek arkadaşı oluyor. Erkek arkadaşının ailesi genç kızımızla oğullarının birlikteliklerini hemen sonlandırmasını istiyorlar ve bunun sebebini hastalığından dolayı ölürse üzülürsün olarak gösteriyorlar. Bu benim için inanılmaz üzücü bir olaydı.”
Bu Hastalık Utanılacak Bir Şey Değil
Bir başka hikaye ise 12-13 yaşlarındaki bir kız çocuğunun hikayesi. Bir haber kanalından gelen muhabirler iyileşmiş çocuklarla röportaj yapmak istiyor. Çocuklar istemedikleri takdirde onlara röportaj vermeyebilecekleri söyleniyor. Fakat küçük kız, “Neden böyle diyorsunuz, ben utanılacak bir şey yapmadım. Sadece hastaydım ve iyileştim” diyor ve maske takan insanlardan kaçılmaması gerektiğini vurguluyor.
Lösemi Yerine Lösevi Oldum
Gökçe Çiçek Koç, eskiden eğitim durumu düşük olan insanların lösevi dediğini fakat artık eğitim durumu fark etmeksizin herkesin lösemiye lösevi dediğini vurguladı. Koç, “Lösemi artık LÖSEV demektir. LÖSEV konusunda böyle bir farkındalık sağladığımız için mutluyuz” dedi.
Lösev Gönüllüsü Olmak
Lösev gönüllüsü olmak için Lösev internet sitesinden gönüllü formunu doldurmak yeterli. Bu süreçten sonra karşılıksız iletişim başlıyor. Gönüllüler isterse çağrılara karşılık veriyor. Gönüllüler LÖSEV’in paylaşımlarını paylaşarak da çok şey yapabilirler. Bu bir adım ileri gittiğinde aktif gönüllülük süreci başlıyor. LÖSEV gönüllüsü, LÖSEV toplantılarına katıldıktan sonra destek vereceği konuları LÖSEV’deki çalışanlarla paylaşıp kuruma destek verebilir. “Lösemili çocuklara yapılacak en büyük iyilik LÖSEV’i iyi tanımaktır. Gönüllülük farkında olup farkındalık yaratmaktır” diyor Gökçe Yenilmez Koç. Bu şekilde herkes gönüllü olabilir ve çevresini gönüllü yapabilir. Üniversite öğrencilerinin bariyersiz düşünen çalışmalarının onlar için gurur verici olduğunu belirten Koç gönüllülüğün kutsal bir görev olduğuna dikkat çekti.
Lösevli Aileler
Gökçe Yenilmez Koç, “Lösemili çocuk diye yola çıktık. Lösemili aileyle karşılaştık. Bu hastalıktan en çok etkilenen kişi anneydi. Aynı kaderi paylaşan annelerin birbirleriyle durumlarını paylaştıkça onlara iyi geldiğini gördük. Onları eğitimlerle rehabilite etmeye çalıştık. Bu eğitimlere el işi de eğitimleri de ekledik ve “Lsv İyi Şeyler Dükkanı” ortaya çıktı. Orada ürettikleri ürünlerin satışıyla onların bütçesine yani lösemili çocuğun ailesine katkı sağlamış oluyorsunuz” diyerek Lösev annelerine yarı istihdamlı bir iş olanağı sunduklarını söyledi. Gökçe Yenilmez Koç, LÖSEV’in büyümesi ile ilgili olarak aslında büyümenin çok iyi bir şey olmadığını çünkü şube açtıkları yerlerin hasta sayısındaki artışa göre belirlendiğini ifade etti. “Keşke kimse Lösemi hastası olmasa, hastalığın kökü kazınsa ve biz de tek bir ofis olarak kalabilsek” dedi.