AJANS ÜNİVERSİTE- Mila KUBUR
Zirvede açılış konuşmasını ilk olarak Kulüp Başkanı M. Raşit Arslan yaptı. Arslan, “Liderler Kulübü olarak amacımız günümüz liderlerini geleceğin lider adaylarıyla buluşturmaktır. Üstlendiğimiz bu misyonla 3 yıldır kulübümüzle birçok etkinlik düzenledik ve düzenlemeye de devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
M. Raşit Arslan’ın ardından konuşan Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi (AUZEF) Dekan Yardımcısı ve Kulüp Danışmanı Doç. Dr. Levent Şahin, konuşmasına yoğun programına rağmen konferansa katılan İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sedat Murat’a teşekkürlerini ileterek başladı. Gençlerin işsizliğini konu alan Doç. Dr. Şahin, bu konunun gelişmekte olan Türkiye ve gelişmiş batı toplumlarının bile sosyo-ekonomik sorunlarının başında geldiğini söyledi. Doç. Dr. Şahin, gelecek için gençlere yatırım yapılmasının gerekliliğini vurguladı. Genç işsizliğinin birçok sebebi olduğunu söyleyen Doç. Dr. Şahin, en önemli sebebin özel sektör dünyası ile eğitim kurumları arasındaki eş güdümsüzlük olduğunu dile getirdi. Doç. Dr. Şahin, “Bu konferanslara katılan gençlerin sertifika, iş dünyası pratikliği ve kendilerini keşfetme imkânı oluyor” diyerek konuşmasına son verdi.
“Geleceğin Genç Liderlere İhtiyacı Var”
İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sedat Murat konuşmasına gençler için faydalı etkinlikler düzenleyen kulübü takdir ederek ve bu etkinliklerin devamını dileyerek başladı. Prof. Dr. Murat, hayatında önemli yere sahip olan, davranış ve ahlakıyla herkese örnek olan ülkemizin değerli şahsı Prof. Dr. Sebahattin Zaim’i her zaman andığını ve hiçbir zaman unutamadığını dile getirdi. Prof. Dr. Zaim’in Türkiye’de bugünkü sosyal değişimin öncülerinden biri sayılabilecek lider konumundaki biri olduğunu söyledi. Prof. Dr. Murat, “Hiçbir kişi konumuna tesadüfen gelmez, arkasında büyük bir emek vardır” dedi. Gönül ekonomi kültür dünyamızda taht kuran büyük insanların olduğunu söyledi. Prof. Dr. Murat, doğuda ve batıda hayatı ve felsefesi okutulan büyük âlim İbni Farabi, Kazakistan’da tasavvuf yönüyle öne geçen Ahmet Yesevi ve o topraklarda İslam ahlakının yerleşmesinde büyük etkisi olan Yunus Emre gibi büyük liderlerden söz etti. Prof. Dr. Murat, “Özel sektörün değerli temsilcilerini dinleme imkânını sadece İstanbul’da bulabilirsiniz, Anadolu’da bu çok zordur” şeklinde konuştu. Sadece okul dersleriyle ilgilenen öğrencilere bu şekilde gelişme ve rekabetin mümkün olmadığını ifade eden Prof. Dr. Murat, bu konferansların da bir ders ve tecrübe olduğunu söyledi. Prof. Dr. Murat, “Toplumların ve şirketlerin sürekliliği için genç girişimcilere ve liderlere ihtiyaç vardır” dedi. Prof. Dr. Murat, konuşmasına bu etkinliği düzenleyen kulüp üyelerine şükranlarını arz ederek son verdi.
“Başarı İçin Yaptığınız İşe Çok İyi Hazırlanın”
Borusan Manheim Genel Müdürü Zafer Terzioğlu, konuşmasına 23 yıldır otomotiv sektöründe olduğunu söyleyerek başladı. Üniversite 3. sınıfta çalışmaya başladığını dile getiren Terzioğlu, bu sektöre ilk olarak 7-8 yıl Anadolu’da elinde çanta gezerek kamyon, ticari araç ve otobüs satarak başladığını ifade etti. Terzioğlu, sonrasında askerdeki ranza arkadaşıyla GittiGidiyor adlı internet sitesini kurmaya karar verdiğini söyledi. GittiGidiyor’da 6-8 ay çalıştıktan sonra ayrıldığını söyleyen Terzioğlu, sonra kendisine Borusan’dan teklif geldiğini ve yaklaşık 10 sene de satış müdürlüğü yaptığını dile getirdi. Terzioğlu, “Başarı için yaptığınız işe çok iyi hazırlanın ben işime iyi hazırlanırım” dedi. Öğrencilerin iş görüşmesinde başarılı olması için nelere dikkat etmesi gerektiğine değinen Terzioğlu, “Başvurduğunuz pozisyona önceden hazırlanın hakkında bilgi edinin, iyi bir Türkçe kullanın, bu tür aktivitelere katılarak kendinizi geliştirin ve giyiminize özen verin” dedi. Terzioğlu, gençlere “Buralara gelmek kolay olmuyor, fark yaratın ve çok çalışın. Ben 3 yıl boyunca aralıksız 7 gün çalıştığımı hatırlıyorum” diyerek konuştu.
“Herkes Kendi Hikâyesini Yazacak”
TAV Havalimanları Bşk. Yrd. ve CFO Burcu Geriş, “Eğitim, iyi bir dil, iyi hitap, yetenekleriniz sizin altın bileziklerinizdir” diyerek konuşmasına başladı. Geriş, “Başarılı olmanın ön şartı iyi bir aileden gelmek, bir yerde tanıdıkların olması değildir” dedi. Gençlik döneminde biraz daha bilinçli olmayı isteyen Geriş, şimdiki gençlerin eskiye göre daha şanslı olduğunu dile getirdi. Geriş, gençlerin şimdi daha çok bilgiye ulaşabildiklerini, daha erken kariyer planlaması yapabildiklerini söyledi. Boğaziçi Üniversitesi’nden mezun olan Geriş, mezun olduktan sonra başvurduğu iş görüşmelerinin başarısız olduğunu ifade etti. Geriş, “hayatta bankacı olmam” derken Garanti Bankası’nın bir sınavına girdiğini sınavı kazanarak işe alındığını dile getirdi. Bulunduğu işte ve yerde mutlu olmadığı için her gece ağladığını söyleyen Geriş, iş kariyer fırsatlarında gördüğü bir ilana başvurduğunu anlattı. Sonunda istediği yerde olan Geriş, “İlerisi için tesadüfler, doğru zamanda doğru yerde olmak, kendinizi mutlu etmeye çalışmak ve araştırmak çok önemli” dedi. “Şuan ne söylersem söyleyeyim, herkes kendi hikâyesini yazar” diyen Geriş, “İnsan kendi yeteneklerini ve kişiliğini keşfetmeli, başkası olmaya çalışmamalı” diyerek “Bu hayatta zaman sınırlı. O zamanı başkasının hayatını yaşayarak geçirmemeliyiz” şeklinde konuştu. Nereye gideceğinizi bilmiyorsanız hangi yoldan gittiğinizin bir önemi olmadığını söyleyen Geriş, “Mutlaka hedefiniz olsun” dedi. İş hayatındaki stratejisinin ekip çalışması olduğunu dile getiren Geriş, hayatta olumlu olmanın her zaman motivasyonu yüksek tuttuğunu ifade ederek konuşmasına son verdi.
“Bilinçsiz Müdahale Sandalyeye Mahkûm Ediyor”
Türkiye Omurilik Felçliler Derneği (TOFD) Yönetim Kurulu Üyesi Doğaç Niyazi Özüçelik, omurganın bütün canlılarda bulunduğunu fakat insanların diğer canlılara göre yürümesini sağlayan özelliğin omurga yapısı olduğunu belirterek konuşmasına başladı. Özüçelik, trafik kazaları, yüksekten düşmeler, spor yaralanmaları, iş kazaları ve doğal afetler gibi her yıl karşılaşılan olaylar sonrası pek çok insanın tekerlekli sahneye mahkûm olduğunu dile getirdi. Özüçelik, insanları tekerlekli sandalyeye mahkûm eden şeyin meydana gelen bu olaylardan çok bilinçsiz kurtarmalar olduğunu ifade etti. 112 acil servis gelmeden müdahale edilen yaralıların yanlış hareketler sonrası sakat kaldığını söyleyen Özüçelik, bazen iyilik yaptığımız şeylerin arkasını bilmediğimiz için başkalarına fayda sağlanamadığını söyledi. Özüçelik, kaza sonrası müdahalenin önemini vurgulayarak “Eğer bir işte çok usta değilsen sen müdahale etme uzmanını bekle” dedi. “Hangi üniversitede hangi işte ve hangi alanda olursanız olun her zaman kendi alanınızda en iyisi olmalısınız” diyen Özüçelik, eğer iyi olmazsanız bazen can bazen mal kaybıyla sonuçlanır” dedi. Özüçelik, TOFD Başkanı’nın da hikayesi olan suya atlamanın eğer yeteri kadar derin değilse balıklama atlama sırasında boynunuzda meydana gelen travmanın sizi yatağa ve tekerlekli sandalyeye mahkum edebileceğini ifade etti. Özüçelik, yolların, otobüslerin ve hastanelerin engelliler için çok uygun olmadığını belirtti. Bir sandalyenin engelli için değerini dile getiren Özüçelik “Kapak olsun” projesinin önemini anlattı. “Lider günün şartlarına göre değişebilir” diyen Özüçelik, konuşmasına herkesin bir takımın lideri olduğunu söyleyerek son verdi.