“Leyla’dan Sonra” Çocuklar Gülsün

AJANS ÜNİVERSİTE – Efe ALTAY

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sağlığın sadece hastalık halinin olmayışını değil; bir bütün olarak fiziki, ruhsal ve sosyal açıdan iyi hali olmak olarak tanımlıyor. Leyla’dan Sonra projesi bunu fark eden İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri tarafından gönüllü olarak başlatılmış.

Projenin fikri küçük yaşta kanser hastalığına yakalanmış çocuklar ile tanışılıp onların dünyasına girmek. Projedeki gönüllü hekimler, çocuğun, hayattaki en büyük beklentisi öğrenmeye çalışarak en kısa zamanda gerçekleştirilmesi için uğraşıyorlar.

Proje, ismini Leyla isimli bebekten alıyor. Leyla’nın nefes borusuna yakın kötü huylu bir tümörü olduğunu öğrenen öğrenciler Leyla’nın uzun zamandır dilediği bisikleti almak için bu projeyi masaya yatırıyorlar. Bu projenin konuşulduğu sırada maalesef Leyla bebek yaşamını kaybediyor. Ocak 2014’te, Leyla’nın vefatından sonra, proje çalışmaları hızlanıyor.

Amaç Temas Etmek

Projede gönüllü hekimlerden birisi olan Övgü Buğan amaçlarının maddi ihtiyaçların giderilmekten daha çok çocuklarla bağ kurmak olduğunu söyledi. Övgü Buğan, “Bizim amacımız para toplamak değil, sadece insanları orada bekleyen bir çocuğun varlığından haberdar etmek. Başka kampanyalara yapılan yardımların nereye gittiği konusunda şüphe taşıyanlar için böylesi net bir tablo tatmin edici oluyor. Samimiyetini kaybetmesini istemiyoruz” dedi.

Projenin üzücü taraflarının da olduğunu söyleyen Buğan “Artık hastalığının son döneminde olan bir çocuğumuz basketbola dair bir şeyler istiyor bizden. Türkiye Basketbol Federasyonu’na ulaştık. Milli takım oyuncularının, imzaladıkları bir top ve forma ile ziyarete geleceklerini duyduğumuzda ne kadar mutlu olsak da ziyaret gerçekleşmeden kaybediyoruz genç arkadaşımızı” dedi.

Plasebo Etkisine Güvenimiz Sonsuz

Yalnızca iyilik üzerine bir araya gelmiş bir grup tıp fakültesi öğrencisi olduklarını belirten Buğan “Evet, belki çocukların tedavileri için elimizden bir şey gelmiyor ama plasebo etkisine güvenimiz sonsuz. İnanıyoruz ki biz hala çok güzel değerlere sahip bir ülkeyiz. Ne kadar kolay ayrışabiliyor gibi görünsek de böyle durumlarda tek yürek haline gelebiliyoruz. Leyla’dan sonraki her çocuğun gülümseyişi için gösterilen bu büyük alaka ve çaba en büyük kanıtımız” dedi.

medine_nur_hediye_7 (1)

Gösterilen İlgi Büyük

Leyla’nın cenazesi, memleketi olan Hatay’a kaldırıldığını ve aile maddi sebeplerden ötürü ziyaret etme imkanı bulamadıklarını söyleyen ekip bu konuyu bir havayolu şirketine taşımışlar: “Bir havayolu şirketine projemizden ve Leyla’dan bahseden bir e-mail gönderdik. Özel kalemden olumlu yanıt geldi. Annelere yine alışkınız ama bir babanın gözlerinin doluşuna şahit olduğumuz nadir anlardan birisini yaşadık” dedi.

Yardım etmek isteyenleri geri çevirmemek adına büyük çocuklar için okuma kitapları; küçük çocuklar için boyama kitapları ve boya kalemleri rica ettiklerini söyleyen Övgü Buğan “Gelen kargolara yetişemediğimiz şu günlerde pediatri servislerine birer kitaplık oluşturmayı hatta belki bir “Leyla’dan Sonra Çocuk Kütüphanesi” kurmayı düşlüyoruz    “ dedi

Leyla’dan Sonra projesi şu an 10 üniversitenin tıp fakültelerinde gerçekleştiriliyor. Hedefleri bütün pediatri servislerine yayılmak.

Proje şu an 372 çocuğun yüzünü güldürdü. 132 tane daha çocuğun yüzünü güldürmek için hediyeler yolda. Eğer siz de bu çocuklara yardımcı olmak isterseniz http://leyladansonra.com/adresinden projede gönüllü olan hekimler ile iletişim kurabilirsiniz.

 

Bir cevap yazın