AJANS ÜNİVERSİTE- Elif Nur BİLGİÇ
Fotoğraf- Cansu ŞİMŞEK- Özcan ASLAN
50. Kütüphane haftası kapsamında İstanbul Üniversitesi Kongre Kültür Merkezinde düzenlenen etkinlikte Alman Kültür Merkezi adına Dr. Hannelore Vogt dijital çağda kütüphaneler, hizmetler, mekanlar, değişimler konulu Konferansta Köln şehrindeki halk kütüphanelerini anlattı
Konferansta Köln kütüphanesinin toplam ziyaretçi sayısının Köln’deki bütün müzelerin ziyaretçi sayısından fazla olduğunu belirten Dr. Hannelore Vogt kütüphanenin istek kartı sistemiyle ziyaretçileri isteyip bulamadığı kitaplara da ulaştırdığını söyledi.
Kütüphane içinde yeme içmenin serbest olduğu alanlar yaratıldığından söz eden Vogt ayrıca çocuklar için ayrılan bölümde gürültü lambası ya da trafik ışıkları sistemi denen uygulamaya da değindi. Gürültü düzeyi belli bir seviyenin üstüne çıktığı zaman sensör ile aktif hale gelen bu sistemin kırmızı ışık yakarak ve alarm vererek çocuklara sessiz olması gerektiğini anlattığı ortaya kondu.
Kitap kurdu imajından çıkıp yeni bir imaj yaratarak insanlara akıllı ve modern mekânlar olduğumuzu göstermemiz gerekiyor diyerek kitap kurdu kavramının sanki kitaplar yeniyormuş gibi kötü bir izlenim bıraktığını ifade eden Vogt, öncelikle kütüphanenin mekân olarak değişmesi gerektiğinin önemine dikkat çekti.
Konferansta yeni trendlerin halk kütüphanesi için anlamı da açıklandı. İnsanların kendi ürünlerini geliştirmesinde onlara yardımcı olunması gerektiği bunun için kütüphanede gençlere beste yapabilmeleri için alanlar da yaratıldığı hatta ipad üzerinde nasıl beste ve resim yapılacağını öğrenebildiklerini belirtildi.
kütüphane faaliyetleri açısından teknolojinin çok önemli olduğunu belirten Vogt kütüphanelerde Köln Şehir Kütüphanelerindeki üç boyutlu yazıcılardan söz etti. Örnek olarak Köln Katedrali’nin buradaki yazıcılarla üç boyutlu yazımının gerçekleştiğini belirtmesinin ardından Vogt, katılımcıların soru ve görüşlerinin alarak konferansı noktalandı.