AJANS ÜNİVERSİTE- Beste BUDAN
Acar’ın (1928-1976) kırk yıl önce tamamlayarak İstanbul Manifaturacılar Çarşısı (İMÇ) 1. Blok duvarına astığı ve aradan geçen sürede Çarşı’nın sembolü haline gelen eseri, demirden yapılmış olmasının ve açık havada sergilenmesinin de etkisiyle yıllar içinde tahrip olmuş, çürümeye başlamış, hatta bazı parçaları kopmuştu.
Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı, 2008 yılında İMÇ’deki sanat eserlerinin temizliğini üstlendi. 2013 yılında da “Kuşlar” heykeli için vakfın projesi kapsamında sanat tarihçileri ve restoratörlerden oluşan bir danışma kurulu oluşturuldu.
Yaklaşık üç senelik bir restorasyon ve konservasyon çalışmasının ardından “Kuşlar”, yuvaya dönmeden önce sanatseverlerle bir araya gelmesi, sanatçının özgün dokunuşlarının daha yakından gözlenebilmesi amacıyla Sakıp Sabancı Müzesi bahçesinde sergilendi.
20 Kasım Pazar günü Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı yetkilileri, vakfın onursal başkanı Faruk Pekin ve Restoratör Yrd. Doç. Özer Aktimur’un gözetiminde Unkapanı’nın alışagelmiş görünümünün bir parçası olarak yuvasına döndü.
Kuzgun Acar Kimdir?
Libya kökenli Ayşe Zehra Hanım ile Nazmi Acar Bey’in oğlu olarak 28 Şubat 1928 günü İstanbul’da dünyaya geldi. Sultanahmet Ticaret Lisesi’ni bitirdikten sonra 1948’de İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi heykel bölümüne girdi, Rudolf Belling’in öğrencisi oldu. Daha sonra Ali Hadi Bara ve Zühtü Müridoğlu’nun atölyesine geçerek öğrenimini onların yanında tamamladı.
Öğrencilik yıllarında Bara’nın sanat anlayışından etkilenerek soyut çalışmalara yöneldi ve soyut heykele tutku derecesinde bağlandı. 1953 yılında mezun olduktan sonra serbest çalışmaya başladı ve aynı yıl ilk kişisel sergisini düzenledi. Demir, çivi, tel ve ahşap malzeme ile heykeller üretti.
Çivilerle gerçekleştirdiği bir çalışması, 1961’de Paris Bienali’nde birincilik kazandı. Bu birincilik, hayatında bir dönüm noktası oldu. Çünkü ödülle birlikte yabancı sanatçılar ayrılmış iki burstan birisini kazanmıştı. Kuzgun Acar, aldığı bursla Fransa’ya gitti. 1962 yılında Paris Modern Sanatlar Müzesi’nde sergi açtı, sergideki bir yapıtı ve iki deseni müze tarafından satın alındı.
Paris’te geçirdiği bir yıldan sonra İstanbul’a dönen sanatçı, çalışmalarını aralıksız sürdürdü. Heykeli, işhanı ve otel gibi yapılara bir süsleme unsuru olarak katmak için girişimlerde bulundu.
1962 yılında 23. Devlet Resim ve Heykel Sergisi’nde, Demir Heykeli ile birincilik ödül kazandı.
1966 yılında yaptığı İstanbul Manifaturacılar Çarşısı’ndaki “Kuşlar Heykeli” ile Ankara Kızılay Meydanı’nda bulunan Emekli Sandığı Gökdeleni’nin cephesine yaptığı tunçtan kabartma “Türkiye Heykeli” sanatçının önemli çalışmalarıdır.
Sanatçı, Marmara adasına konulması tasarlanan bir anıt hazırlamaya başladı, ancak tamamlayamadı. Acar, bir duvar rölyefi üzerinde çalışırken merdivenden düştü ve beyin kanamasını nedeniyle 4 Şubat 1976 günü 48 yaşında hayatını kaybetti. Mezarı Zincirlikuyu Mezarlığı’ndadır.