Kültürel İfadelerin Çeşitliliğinin 10 Yılı Etkinliği Başladı

AJANS ÜNİVERSİTE – Mehmet Efe ALTAY

MSGSÜ Tophane-i Amire’de, Kültürel İfadelerin Çeşitliliğinin 10 Yılı etkinliği düzenlendi. Düzenlenen etkinlikle UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. M. Öcal Oğuz, açılış konuşmasını yaptı.

Konuşmasına “UNESCO Kültürel İfadelerin Çeşitliliğinin Korunması ve Geliştirilmesi Sözleşmesi”nin imzalanmasının üzerinden 10 sene geçtiğini söyleyerek başlayan Prof. Dr. Oğuz, “ Yılların çok çabuk geçtiğini söyleyerek başlamak istiyorum. UNESCO ile yaptığımız bu sözleşme, kültürel ifadenin çeşitliliğini korumak adına çok iyi bir başlangıçtı. Biz de komisyon olarak bu sözleşmenin kabul edilmesinde olumlu oy veren ülkeler arasında yer aldık; deyim yerindeyse çorbada bizim de tuzumuz oldu. Kültürel İfadelerin Çeşitliliği yani kısaca KİFAÇ dediğimiz komiteyi kurduk. Bu sözleşmeyi Türkçe’ye çevirip resmi metin olmasını sağladık ve farkındalık çalışmaları yaptık” ifadelerini kullandı.

 “İSTANBUL TAM BİR KÜLTÜR ENDÜSTRİSİ”

Kültürel ifadelerin en iyi anlaşılması için İstanbul şehrinin uygun bir bölge olduğunu belirterek konuşmasına devam eden Prof. Dr. Oğuz, “İstanbul tam anlamıyla bir kültür endüstrisi. Tabii ki diğer şehirlerimiz de böyle fakat, endüstriyel atılımların en iyi İstanbul’da yapılacağını düşüyoruz” dedi.

_DSC0050

Konuşmasına kültürel çeşitliliğini konu alarak devam eden Prof. Dr. Oğuz, “Kültürel çeşitlilik, insanlık için kaçınılmaması gereken önemli bir husustur. Eğer bunu koruyamazsak insanlığı da koruyamayız. Her kültürün değerliliği, ifadesi ve ifade biçimlerinin de endüstriyel alanda kendini tamamlamasıyla olması gerekir. Sinemada, tiyatroda, edebiyatta, basında, radyoda ve nihayetinde kültür ile hangi endüstri kurulabiliyorsa bunu kurmamız ve korumamız gerek. Bu sözleşme bizim karşımıza kimliğimizi ve insanlığımızı koruma sözleşmesi olarak karşımıza çıkıyor” dedi.

 “KÜLTÜREL ÇEŞİTLİLİK İNSANLIĞI İNŞA EDİYOR”

Konuşmasına etkinlik hakkında bilgi vererek devam eden Prof. Dr. Oğuz, “Kültürel çeşitliliğe sadece duygusal olarak değil, insanlığın geleceğini inşa etmek şeklinde bakıyoruz. Gerek Türkiye’den gerek yurtdışından bu sözleşmeyi enine boyuna tartışacak kişiler burada. Bu konuşmaların sonucunda bu ortak kültürü oluşturarak sivil toplum kuruluşlarına, devlet kurumlarına aktarabilecek bir rapor oluşturmak istiyoruz ve beklentilerimize cevap olacağını umuyoruz” ifadelerini kullandı.