AJANS ÜNİVERSİTE – Yağmur Ceren KURAL, Begüm DEMİR, Beyza Nur KIZILDEMİR, Shaima MOBAREZ
Moderatörlüğünü Prof. Dr. Hamza Çakır’ın üstlendiği panelde belgesel ve sinema, kültürün taşınması ve temsili bağlamında ele alındı. Panelin ilk konuşmasını Prof. Dr. Seçkin Özmen yaptı. Prof. Dr. Özmen, sinemanın kültürün taşıyıcısı olduğunu açıklayarak, fotoğrafın icadıyla birlikte uzak coğrafyadaki insanlar hakkında bilgi sahibi olma imkanımızın doğduğunu belirtti. Prof. Dr. Özmen, ‘‘Belgesel filmler bize birçok konuda bilgiler verebiliyor. Belgesel sinemanın tüm dallarında kültürel aktarımı görebilmek mümkün’’ şeklinde konuştu. Konuşmasına, ‘‘Etnografik belgeseller kültüre ait belirli unsurları izleyiciye aktarır. Bir topluma ait kültürel yapıyı bize gösterir’’ şeklinde devam ederek, kültürel emperyalizme değindi.
Panelin ikinci konuşmacısı Doç. Dr. Şükrü Sim, konuşmasına sanat, sinema ve filmin üç bölümlük bir kavram olduğunu vurgulayarak başladı. Belgesel sinemanın tanımının çok değiştiğini ve bu konuda artık tek bir tanım yapılamayacağını ifade eden Doç. Dr. Sim, belgeselin çok fazla türünün çıktığını öne sürdü. Sinemanın tarihsel gelişiminden bahseden Doç. Dr. Sim, ‘‘Dijitalleşmeyle birlikte belgesel nicel anlamda sayısını arttırdı ancak aynı şeyi nitelik olarak söyleyemeyeceğim’’ dedi. Üniversitede sinema, sanat konuşuyorsak bu ekollerin payının büyük olduğunu dile getiren Doç. Dr. Sim, konuşmasını sonlandırdı.
Doç. Dr. Sim’ in konuşmasının ardından sözü Yrd. Doç. Dr. Özlem Arda aldı. Belgesel filmin kültürün taşıyıcısı olduğunu hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Arda, sinema ve kültürün buluşmasının etnografik filmle karşımıza çıktığını vurguladı. Etnografik filmin tarihinden bahseden Arda, ‘‘Belgesel film elbette etnografik filmle çalışmakta. Etnografik belgesel film bugünki panelin başlığını anlatabilecek en iyi tanım. Kültürün ve belgesel filmin birleşmesinde çok iyi çalışmak gerekir ve bir etnografla bağ kurmanın önemini vurgulamak gerekir’’ diye konuştu. Belgesel filmin kültürü aktarırken antropolojiyle bağ kurduğunu bildiren Yrd. Doç. Arda, ‘‘Belgesel filmi varolanı en otantik, en kayıtsız haliyle ortaya koymak isteriz’’ diyerek sözlerini noktaladı.
Son konuşmacı olan Doç. Dr. Vugar Aliyev, sinemanın kültür üzerindeki etkisini anlattı. Doç. Dr. Aliyev, ‘’Medyanın ve sinemanın günümüzde çok etkili olduğu bir zamandayız. Toplumumuza büyük bir etkisi var. Biz gazeteciler olarak 21.yy’ı yönetenleriz.’’ şeklinde görüşlerini açıkladı.
Devamında dinleyicilerle soru-cevap gerçekleşerek panel sonlandırıldı.