AJANS ÜNİVERSİTE- Burcu GÜLER
İÜ Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Klasik Arkeoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Jale İnan doğumunun 100.yılında düzenlenen toplantıyla anıldı
Türkiye’nin ilk kadın arkeoloğu Prof Dr. Jale İnan’ı anmak için Edebiyat Fakültesi Kurul odasında düzenlenen toplantı öğretim üyeleri, İstanbul’daki Arkeoloji enstitüleri ve müzelerden uzmanlar ile öğrencilerin katılımıyla gerçekleşti. Toplantının açılışında kendi sesinden hayatının bir bölümünü anlattığı bir video gösterildi. Video gösteriminde sonra açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Klasik Arkeoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İnci Delemen, 100. Doğum yılında anma toplantısına katılan herkese teşekkürlerini sundu. Prof. Dr. Delemen, Prof. Dr.Jale İnan’ın Klasik Arkeoloji Kürsüsünün ilk asistanlarından olduğunu ve bu çatı altında öğrenciler olarak Prof. Dr. İnan’ı mitoloji ve heykeltıraşlık derslerinden tanıdıklarını söyledi. Prof. Dr. Delemen “Özellikle heykeltıraşlık derslerinde onun deneyimlerinden ve engin bilgilerinden feyz aldık. Kuşkusuz aldığımız dersler kadar dünya çapında değer bulmuş yayınları bizlere yol gösterdiği ve ışık tuttu” diye belirtti.
Prof. Dr. Delemen’den sonra konuşmasını yapan Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Özkan, Soma’da hayatını kaybedenlerin ailelerine baş sağlığı dileyerek konuşmasına başladı. Prof. Dr. Özkan “Bilim insanlarını yaşatacak olan geride bırakmış oldukları eserlerdir.” diyerek bu eserler sayesinde yazarların ebedi olarak yaşadıklarını belirtti. Bu durumda meslektaşlarına düşen görevin adlarını, eserleri ve öğrencilerle ölümsüzleştiren insanların hayatlarını, örnek çalışmalarını gündeme getirerek onlar gibi öğrenciler yetişmesini sağlayacak ortamların hazırlamak olduğunu söyledi. Bu doğrultuda gerçekleşen toplantıların düzenlenmesinin son derece önemli olduğunu dile getirerek katılan herkese teşekkür etti.
Klasik Arkeoloji Ana Bilim Dalı Araştırma Görevlisi İpek Dağlı Prof. Dr. Jale İnan’ın özgeçmişini sundu. Ardından konuşmasını yapan Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Klasik Arkeoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Elif Tül Tulunay, hocası Prof. Dr. Jale İnan’ın sade bir yaşamı olduğunu, kendisini arkeoloji ve özellikle heykeltıraşlığa adayan ölümsüz hocalardan birisi olduğunu söyledi. Prof. Dr. Tulunay “Öğrencilerine adadığı çalışma aşkı, bizlere bıraktığı eserler benliğimizde ve belleğimizde daima var olacak.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
İstanbul Arkeoloji Müzeleri Uzmanı Dr. Şehrazat Karagöz hocası Prof. Dr. Jale İnan’ın anma toplantısında bulunmaktan mutluluk duyduğunu belirttikten sonra Prof. Dr. İnan’ın öğrencisi olmanın gurur verici olduğunu söyledi. Son konuşmacı MSGSÜ Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Zeynep Koçel Erdem, Prof. Dr. İnan’ın mesleğine inanılmaz bir aşkla bağlı olduğunu söyleyerek, hocası Prof. Dr. İnan’la ilgili anılarından bahsetti. Prof. Dr. İnan’ın güçlüklere karşı cesurca göğüs gerdiğini ve hayatında imkânsıza yer olmadığını söyleyerek konuşmasını bitirdi.


Prof. Dr. Jale İnan Kimdir?
İstanbul’un Erenköy semtinde 1 Şubat 1914 tarihinde doğdu. Mesture ve Aziz Ogan’ın beş çocuğundan ikincisi olan Ferdâne Jale Ogan, ablası Perihan, kız kardeşi Türkan, erkek kardeşleri Mengühan ve Ali Kabuli ile yaşamının ilk yıllarını, babasının eski eserler müfettişliği görevine atanması nedeniyle İzmir’de geçirdi. Karşıyaka’daki Fransız Orta Mektebi’nde okuduktan sonra, 1933 yılında İstanbul’da Erenköy Kız Lisesi’ni bitirdi.
İstanbul Arkeoloji Müzeleri müdürü olan babası ressam ve arkeolog Aziz Ogan’ın da etkisiyle çocukluğundan beri ilgi duyduğu arkeoloji alanında öğrenim görmek üzere 1934 yılında Alexander von Humboldt bursuyla Almanya’ya gitti. 1935-1943 yıllarında Türk Hükümetinin resmî burslu öğrencisi olarak Berlin Kaiser Wilhelm Üniversitesi’nde arkeoloji okudu.
2. Dünya Savaşı yıllarının tehlikeli ortamında, soğuk kütüphanelerde ve sığınaklarda sürdürdüğü arkeoloji öğrenimini, Prof. Dr. G. Rodenwaldt yönetiminde hazırladığı “Roma Sikkeleri üzerinde görülen Kurban Törenlerinin Sanat Tarihi Açısından İncelenmesi” konulu Doktora teziyle tamamladı.
1943’te Türkiye’ye döndü ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Eski Çağ Tarihi Kürsüsü’nde, Prof. Dr. C. Bosch’un asistanı olarak görev aldı.
1944’te, o zamanki Mühendis mektebi (İTÜ) Doçentlerinden Mustafa İnan ile hayatını birleştirdi. 1945’te biricik oğlu Hüseyin İnan’ı dünyaya getirdi.
1946 yılında İstanbul Üniversitesi’nde Ord. Prof. Dr. Arif Müfid Mansel’in kurduğu Klâsik Arkeoloji Kürsüsü’nün ilk asistanı oldu. Kitaplık ve Fotoğraf Laboratuvarı kurma çalışmaları yanı sıra Perge ve Side’de başlayacak kazıların ön hazırlıklarını da üstlendi. 1952’de Doçent, 1963’te Profesör oldu.
Side’deki Roma Hamamının, akrabası olan Selma ve Ragıp Devres’in katkılarıyla onarılarak, sevgili heykelleri için bir müzeye dönüştürülmesini sağladı ve 1962’de Side Müzesi’ni açtı. Antalya Bölge Müzesi’nin kuruluşunda da büyük emek ve gayret sarf etti.
1946-1983 yıllarında Perge ve Side; 1970-1973’te Kremna (Burdur); 1972-1979 yıllarında Seleukeia am Melas / Lyrbe kazılarında başkan yardımcılığı ve başkanlık yaptı.
1990’da Bubon (Burdur) antik kenti ve burada bulunan bronz heykeller üzerine çalıştı. 1991’de Side Apollon Tapınağı restorasyonunu tamamladı.
1975-1983 yıllarında Klâsik Arkeoloji Kürsümüzün Başkanlığını yapmıştır.Türk Tarih Kurumu ve Alman Arkeoloji Enstitüsü’nün asil, Avusturya Arkeoloji Enstitüsü’nün muhabir üyesi ve Berlin Arkeoloji Derneği üyesidir. 1995’te Türkiye Bilimler Akademisi’ne Şeref Üyesi seçilmiştir.
Aynı zamanda iyi bir fotoğrafçı da olan Jale İnan’ın, zengin kitaplığını bağışladığı Antalya Müzesi’nde, fotoğraf makineleri, diplomaları, ödülleri, çeşitli özel eşyaları ve bir büstü sergilenmektedir.
Özgeçmiş Derleyen: Prof. Dr. Elif Tül Tulunay