Karagül Dizi Ekibi İletişim Fakültesi’ne Konuk Oldu

AJANS ÜNİVERSİTE-Merve REİSOĞLU

Fotoğraf- Esra MUTLU

“Eski Mezunların Gözünden Dizi Sektörü ve Okuldan Sonra Hayat” konulu söyleşi “Karagül” dizisi oyuncusu ve İstanbul Üniversitesi öğrencisi Ayça Ayşin Turan ve “Karagül” dizisi yönetmeni ve İstanbul Üniversitesi mezunu Murat Saraçoğlu’nun katılımlarıyla 4 Aralık 2015 tarihinde İletişim Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

Murat Saraçoğlu, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden 1991 yılında mezun olduğunu ve bu dönemde çok az iş alanı olduğu için İstanbul Üniversitesi’nin ona TRT’de staj imkanı sağlamasıyla hayata ilk adımını attığını vurguladı. “Okulda edinilen formasyon insanın entelektüel kişiliğinin oluştuğu yer. Ne biliyorsam temelinde burada aldığım formasyon var” diyerek okulda edindiği kazanımlara dikkat çekti.

IMG_0498

Ayça Ayşin Turan, İstanbul Üniversitesi’nde okurken oyunculuk sektörüne başvurduğunu ve halen lisans öğrencisi olduğunu ifade etti. “Oyunculukta önemli olan kendinizi tanımanız ve ne istediğinizi bilmeniz. Hayatım hep sanatsal faaliyetlerde bulunarak geçti. Ben kendimi hep bu iş için ayırmış gibiydim. Karagül dizisi birkaç diziden sonra benim cennetim ve okulum oldu. Oyunculukta kiminle konuştuğunuz ve şansınız bu konuda etkili” diyerek dizi sektörüne girişine ve alandaki ilerleyişine yönelik konuştu.

IMG_0504

Dizi Sektörü Algısı

Murat Saraçoğlu, birçok insanın eğlencesinin diziler olduğunu, kitle iletişim araçlarının dizi sektörünü farklı bir alana getirdiğini söyledi. “Bundan sonraki soru, 10 yıl için dizi sektörünü ilerletebiliyor muyuz yoksa olduğumuz yerde miyiz olmalı. Dizi için herşey tek katmanlı olarak düşünülüyor. Bizler dizi sektöründe neyi ne için yaptığımızın bilincinde olarak hareket etmeliyiz ” diyerek sektörden beklentisini ifade etti.

Dizinin Uzaması Konu Bütünlüğünü Etkiler Mi?

Yönetmen Saraçoğlu, “Dizinin uzaması konu bakımından uzamaya el vermeyen dizilerde konu bütünlüğünü bozabilir. Aslında diziler bir semt pazarına benziyor. Bizler semt pazarından hep belirli ürünleri alırız. Dizilerde de Ali, Ayşe’yi sever ve hikaye üzerlerinde şekillenir. Yani izleyicinin beklentisi de genellikle tipik konular üzerinde oluyor. Bu yüzden düşünsel taraf gelişmiyor. Diğer bir taraftan da kanal yapımcısı rant kazanmak istiyor, ondan dolayı diziler uzuyor” dedi.

IMG_0490

Dizilerde Düşünsel Ögelerin Eksikliği

Saraçoğlu, dizi sektöründe anlatma biçimimizde sorunlar olduğunu ve bir konuyu hikaye etmeyi öğrenemediğimizi bu yüzden de, Türk yapımı dizilerin popüler yabancı dizilerden bu açıdan farklı olduğunu kaydetti. Bu durumunda genellikle dizilerin düşünsel geri planının eksik olmasına atıfta bulundu. Aynı zamanda dizi müziği konusunda eksikliğin köklü bir sanayisinin olmamasından kaynaklandığını ifade etti.

Dizinin Sosyal Medya İle Olan Bağı

Saraçoğlu, kendi şirketlerinin sosyal medya kanadının pek olmadığını ancak kendisinin sosyal medya üzerinden diziye gelen yorumları takip ettiğini söyledi. Kimi zaman dizi hakkında gelen yorumlarla hikayeyi değiştirdiklerini, sosyal medyanın izleyici beklentisi açısından bir kaynak olduğunu belirtti.

Yönetmenlerin oyuncular kadar tanınmamasının kendisi için önemli olmadığını ifade eden Saraçoğlu, “İnsanların diziyi izledik ve ağladık demesi, bunu başarabilmek benim için birçok şeyden önemli” dedi.

Söyleşi, İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Fatih Özkoyuncu tarafından Ayça Ayşin Turan ve Murat Saraçoğlu’na çiçek verilmesinin ve öğrencilerle toplu fotoğraf çekiminin ardından tamamlandı.

IMG_0513

IMG_0517