Karagöz Müzesi Açıldı

 

AJANS ÜNİVERSİTE-Leran ÜLGEN

 

Bursa’daki Çekirge Caddesi’nde bulunan trafo binası Karagöz Müzesi oldu. Müzede gölge oyunlarının tarihçelerini, kukla örneklerini, Mehmet And’ın koleksiyonunu ve Metin Özlen, Mustafa Mutlu, Orhan Kurt, Tacettin Diker gibi Karagöz sanatçılarının tasvirlerini de görmek mümkün.

 

Haftanın belirli günlerinde tasvir yapmayı öğrenebileceğiniz atölye çalışmaları da yapılmaktadır. Müzenin hayalperdesi olarak adlandırılan bölümü özellikle ilgi odağıdır.

 

Hacivat ve Karagöz’ün Hikayesi

 

Mehmet And, Karagöz’ün Mısır’dan İstanbul’a hatta sarayda padişahın huzuruna çıkarıldığını savunmaktadır. Fakat İtalyan, İspanyol Çingenelerinin düzenlediği tiyatro kumpanyaları sayesinde Karagöz ve Hacivat’ın son durağına ulaştığını da savunanlar var.

 

Hacivat ve Karagöz Sultan Orhan zamanında inşaat işçisi olup birbirleriyle laf dalaşı yaparken güldüren konuşmaların ortaya çıktığı iki güzel karakterdir. Ama bu ikilinin konuşmaları işçileri işlerinden alıkoyduğu için Sultan Orhan’ın çok önem verdiği cami inşaatı gecikmiştir. Sultan Orhan bunu önlemek için Karagöz ve Hacivat’ın kellesini almıştır. Bu olaydan halk çok mutsuz, Sultan ise pişman olmuştur. Şeyh Küşteri, Karagöz ve Hacivat’ı tanıyordu bu yüzden de onların bu hallerini perdede sergilemiştir. Bu karakterleri deri parçalarını kök boyalarıyla boyayarak ve hareket etmeleri için çubuk yerleştirerek tekrar canlandırmıştır. Mumu yakıp perdenin arkasından gölgeyi oluşturarak Karagöz ve Hacivat’ın tekrar halkı güldürmesini sağlamıştır.

 

Nereden geldiğini pek de önemsemeyen halk Karagöz ve Hacivat’ı çok sevmiş ki efsaneleri halen kulaktan kulağa dolaşıyor.