AJANS ÜNİVERSİTE- Ahmet Çağatay BAYRAKTAR
Bu sene “Acil Çıkış” ana temasıyla başlayan 17. Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali’nde yurtiçi ve yurtdışından pek çok belgesel film gösteriliyor. Festivalde “Yeşil Bölüm” kapsamında gösterilen Kamilet Vadisi’ndeki Hidroelektrik Santral (HES) çalışmasının olumsuz sonuçlarını anlatan Kamilet belgeseli, İÜ İletişim Fakültesi Radyo-Televizyon-Sinema Bölümü Sinema Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İlkay Nişancı tarafından yönetildi.
Belgesel gösteriminin ardından gerçekleşen söyleşide Yrd. Doç. Dr. Nişancı, Kamilet Vadisi’ni, belgeselin yapım aşamasında yaşadıkları zorlukları ve belgeselin etkilerini anlattı. Belgesel yapımı sırasında ekibiyle beraber yaşadıklarını anlatan Nişancı, “Bizim filmimiz maceraperest bir film oldu. Bu bölgeyi çok iyi bilen biri olduğumu düşünerek büyük bir özgüvenle yola çıktım. Tecrübeli olmama rağmen yakın çekimlerde arı kıyafeti kullanmadığımız için zorluk yaşadık. Eğime sahip bir bölge olduğu için hareketli kamera kullanmayı tercih ettik. Helikopter çekimi belgesel için daha iyi olurdu fakat Kamilet Vadisi’nde yapılan HES çalışması karşısında bir an önce bir duyarlılık oluşturmak için filmi bu şekilde hazırladık” diye konuştu.
“Kamilet Vadisi, Türkiye Florasının Ondan Birini Oluşturuyor”
Artvin Kamilet Vadisi ve HES çalışması hakkında bilgi veren Nişancı, HES çalışmasıyla ilgili dava açtıklarını ve çalışmanın şu anda durdurulduğunu bildirdi. Kamilet Vadisi’nin kendi haline bırakılması gerektiğini belirten Nişancı, “Kamilet Vadisi Dünya Doğayı Kurtarma Vakfı’nın ilk 100 doğal alan seçtiği yerlerden ve aynı zamanda ekolojik ve biyolojik çeşitliliği ile Türkiye florasının onda birini oluşturuyor. İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi’nin de oradaki ekolojik ve biyolojik çeşitlilik üzerine araştırmaları bulunuyor” dedi.
Türkiye’de her yeri şehir yapmak gibi bir yaklaşımın olduğunu belirten Nişancı, Kamilet Vadisi’nin yer aldığı Arhavi gibi ilçe-köy denebilecek bir yerin şehir olmaması gerektiğini ifade etti. Nişancı, “Arhavi Belediyesi’nin orayı şehir yapmak gibi bir uğraşı var. Daha çok fabrika ve betonarme ev olsun düşüncesindeler. Bu şekilde bir kalkınma fikri var” diyerek “Bir Yudum Bekleyiş” belgeselinde anlattıkları gibi bölge halkının daha rahat bir yaşamı şehirleşmeden beklendiklerini söyledi.
Belgesel sayesinde halkın bölgedeki HES’e karşı çıkmaya başlandığını belirten Nişancı, bu anlamda büyük bir bilinçlenme ve örgütlenmeyi sağladıklarını ifade etti. Kamilet Vadisi’yle ilgili başka projeleri de olduğunu söyleyen Nişancı bunun yanında Karadeniz Bölgesi ve denizinin çöküşü üzerine bilimsel verileri de içeren bir film çalışmalarının olduğunu ekledi.
Fotoğraf Kaynak: http://vivahiba.com