Kalabalık Ortamlar Sağlığı Tehdit Ediyor

Ajans Üniversite-Dilara YÜKSEL

Sıcaklıklardaki ani değişimler nedeniyle sıklıkla soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonların görüldüğü şu günlerde, bu konuyla ilgili sorularımızı İÜ İstanbul Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü Öğretim üyesi Doç.Dr.Serap Şimşek Yavuz’a yönelttik.

Genel olarak ani sıcaklık değişimlerinde görüldüğü sanılan grip ve nezlenin çoğalmasında hava değişimlerinin etkili olmadığını belirten Doç.Dr.Serap Şimşek Yavuz, grip ve nezlenin iki farklı hastalık olduğunu,  ancak ikisinin etkeninin de  hava değişimleri değil, virüsler olduğunu  belirtti. Yavuz, soğuk havalarda bu enfeksiyonların sık görülmesinin nedenini, soğuk havalarda kalabalık ve kapalı ortamlarda daha fazla bulunulması nedeniyle, virüslerin daha kolay bulaşması ve  soğuk havalarda ortamda daha fazla virüs bulunması olarak açıkladı. Hava değişimlerinin sonucu olarak düşen direncimizi nasıl yükseltebiliriz diye sorduğumuz Yavuz bu konuda şunları söyledi: “Gripten ancak aşıyla korunabiliriz. Nezleden ise ellerimizi günde 6-10 kez yıkayarak ve hasta olan insanlara temas etmeyerek kaçınabiliriz.”

Kimlerin risk altında olduğunu danıştığımız Yavuz bu konuda okurları şöyle aydınlattı: ‘’65 yaş ve üzerindeki insanların, bağışıklık yetmezliği olanların, çocukların, gebelerin ve alerjisinin akciğerlerine yerleşen kişilerin en çok bu dönemde dikkat etmesi gerektir aksi takdirde bunun ağır sonuçları olacaktır.”

DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

Kışın toplu taşıma araçları ve dış ortam arasındaki sıcaklık farkının genel olarak hastalıklara neden olduğu yaygın bir düşüncedir. Ancak bu konuda farklı görüş bildiren Yavuz yanlış algının nedenini şu şekilde açıkladı: “Kışın yaşanan bu durum aniden değişimle veya terin soğumasıyla ilgili değildir. Kalabalıkta yayılan virüs hastalanmamızın asıl nedenidir.”

İnsanlar, çoğunlukla grip veya nezle olduğunda antibiyotik alır. Yavuz, Bu durumun kesinlikle doğru olmadığını gribin veya nezlenin antibiyotiklerle geçmeyeceğinin ve sadece istirahat ve sulu gıda alımının önemli olduğunun altını çizdi.