“Kadının İş Hayatındaki Yeri” Konulu Panel Gerçekleşti

AJANS ÜNİVERSİTE – Safiye ALTINKUM

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Avrasya Enstitüsü’nde 16 Mart’ta “Kadının İş Hayatındaki Yeri” konulu panel düzenlendi.

İÜ Hukuk Fakültesi’ne bağlı ILSA İstanbul (Uluslararası Hukuk Kulübü) tarafından kadın hakları gününe ilişkin her sene farklı tema ile düzenlenen etkinlik bu yıl “Kadının İş Hayatındaki Yeri” temasıyla gerçekleştirildi.

_DSC0544

İÜ Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahadır Erdem etkinliğin sunumunu gerçekleştirdi. Etkinliğin açılışı İÜ Öğrencisi Ece Tamer tarafından yapıldı. İlk olarak Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi ve İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği Koordinatörü Nazan Moroğlu konuşma yaptı. Ulusal ve Uluslararası hukukta iş hayatında kadın konusu üzerine konuşmasını yapan Moroğlu, uzun yıllar tarih çerçevesinde kadın ve erkek için hukukta yaşanan gelişme ve farklılıklardan bahsetti. “ Dünya Ekonomik Forumu Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği sıralaması 2015 verilerine göre 145 ülkeden 131. sıradayız. Çalışan kadınların işi zor” şeklinde konuşan Moroğlu, “Kadın erkek eşitliği sağlanmadan bir toplumun ilerlemesi mümkün değildir” dedi.

_DSC0553

Kadın Olarak İşimiz Erkeklerden Daha Zor

Doğuş Yayın Grubu İnsan Kaynakları Grup Başkanı Ayşe Ertuğrul’un konuşması ile panel devam etti. Konuşmasını iki ayrı bölümde özetleyen Ertuğrul ilk olarak Doğuş Yayın Grubu’nu anlattı ve sonrasında kariyerinde verdiği mücadelelerden bahsetti. Ertuğrul, “Doğuş Yayın Grubu olarak çalışanlarımızın %35’i kadın ve kadın çalışanlarımızın yasal haklarını sonuna kadar kullanmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Yeni yasa ve düzenlemelerle bağlantılı olarak kadın istihdamı konusunda biraz daha düşünmeye başladık ancak bu durumun kadınları istihdam etmeyelim şeklinde olmaması adına hep birlikte çaba göstereceğiz” dedi. Kendi kariyer yolculuğuna da değinen Ertuğrul, “Biz kadınlar birkaç şapkayı birden taşımak durumundayız. Bir yandan çalışan bir kadın iken bir yandan da anneyiz. Hepsi bir arada çok da kolay olmuyor. Genç arkadaşlarıma önerim kadın erkek hiç fark etmez, çalışma azmi olduktan sonra her sektörde başarılı olunabilir. Erkekler daha başarılı gibi bir ifadeyi asla kabul etmedim sizler de bu şekilde ilerleyin” şeklinde konuştu.

_DSC0556

Kadınların fazla katılım göstermediği bir iş kolu olan “kaptanlık” alanında bilgi ve birikimlerini, İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Görevlisi ve Kaptan Arife Tuğsan İşiaçık Çolak aktardı. Aynı zamanda Uzun Yol Gemi Kaptanı olan Çolak, bir bayan olarak kaptan olabilmek ve bugünlere gelene kadar verdiği mücadeleden bahsetti. Çolak, “Türkiye’de lisans eğitimi veren kurumlar arasında ilk defa İÜ 1991-1992 eğitim öğretim yılında 26 kişilik kadın öğrenci kontenjanı açarak Mühendislik Fakültesi’nde kadın öğrenciye eğitim şansı tanımıştır. 2013 yılına kadar mezun verilen kadın denizcilerin toplamı 2017 adettir” şeklinde konuştu.

_DSC0561

Uzun Yol Kaptanları Derneği Başkanı Birol Bayraktar da konuk konuşmacı olarak panelde yer aldı. Kadının denizdeki yerinden bahseden Bayraktar, “1993 yılında denizde çalıştığım sırada Kılavuz Kaptan olarak görev yapan bir kadın ile çalıştım. Fiili olarak bir kadın ile denizde olan karşılaşmam ilk defa oradaydı. Yavaş da olsa zamanla ilerleme kaydediyoruz” şeklinde konuştu.

_DSC0570

Psikolojik ve cinsel baskılar daha çok kadınlara yapılıyor

Son olarak İÜ Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Ekmekçi konuştu. Psikolojik Taciz (Mobbing) ve Cinsel Taciz konuları üzerine konuşmasını yapan Prof. Dr. Ekmekçi, “Psikolojik taciz devam ettiğinde kişinin özgüvenini, iş hevesini, verimini etkileyen bir durumdur. Psikolojik tacizden bahsedebilmemiz için bir anlık zorbalık değil tekrarlanan bir durum olması gerekir. Psikolojik ve cinsel tacize uğrayan çalışanların işverene başvurmaları gerekir. Buna rağmen önlem alınmaz ise bu durumda işçi iş sözleşmesini haklı nedenle feshederek tazminatını alıp işten ayrılabilir” dedi.

_DSC0571

Tüm konuşmacılar, sözlerini tamamladıktan sonra katılımcıların sorularını cevapladı.

_DSC0547