AJANS ÜNİVERSİTE – Efe ALTAY
İÜ Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (KSAUM) kuruluşunun 25. Yılı kapsamında “Türkiye’de Üniversitelerde Kadın Araştırmalarının Belleği ve Kurumsallaşması” konulu etkinlik KSAUM Müdürü Doç. Dr. Sevgi Uçan Çubukçu’nun açılış konuşmasıyla başladı. Etkinliğe İÜ İletişim Fakültesi Dekanı Nilüfer Sezer ve birçok kadın akademisyen katıldı.
“KADINA ŞİDDET CİNS KIRIMI”
Doç. Dr. Çubukçu konuşmasına kadına şiddetin artık soyut değil somut olduğunu belirterek başladı. Doç. Dr. Çubukçu, “Kadına şiddete artık cins kırımı demekte herhangi bir sıkıntı duymuyoruz. Bu ataerkil sistemin en önemli üretim aracı olan kadına şiddetin özel ya da kamusal alanda deşifre edilmesi ve ortadan kaldırılmasını dilediğimiz bir noktadayız” dedi.
Önceki kadın araştırmalarını bilmenin ve kullanmanın önemli olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Çubukçu, “ Feminist bilgi üretim sürecinin politik bir alan olduğunu hergün yeniden tespit ediyoruz. Dünyada ve Türkiye’de kadın toplumsal zihniyet çalışmaları ataerkil bir sistem içerisinde varolmaya çalışıyor” dedi.
“GERİYE DÖNÜŞ YAŞAMAK HİÇBİR KADINA YAKIŞMIYOR”
Oturum başkanı olan Prof. Dr. Çiğdem Kayacan feminizm hareketinin başlangıcını anlatırken “Feminizm, yani kadın hareketi, endüstrileşmenin bir ürünüdür. Gelişen endüstri sürecinde ücretli iş gücü ve sivil toplum örgütlerine kadınların da katılımını gerektirdiğini söyleyen bir hareket. Bu hareket kadının sadece evdeki, kendine önceden biçilmiş rollere sahip olmaması endişesiyle oluşmuştur. Bu hareket kadının toplumsal hayata, siyasete katılma isteğiyle ortaya çıkan taleplerle oluştu” ifadelerini kullandı.
Kadınların taleplerini alıp alamadığı noktasında hala soru işaretlerinin olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kayacan, “Bu taleplerle çıktığımız noktaya, o yıllara geri dönüş yaşıyoruz. Kadına şiddetin, aile içi şiddetin hala konuşulduğunu günlerdeyiz. Geriye dönüş yaşamak hiçbir kadına yakışmıyor. Biz bu tarz panelleri sadece kutlama amacıyla düzenleyelim istiyoruz” dedi.
‘ERKEKLER KATILMIYOR’
Etkinliğin devamında konuşan Prof. Dr. Nermin Aradan Unat böyle bir panelde konuşmacı olarak seçildiği için teşekkür ederek başladı. Prof. Dr. Unat, “2 ayda 281 kadının öldürüldüğü ve kimsenin üzerinde durmadığı bu ülkede, böyle bir toplantıya katılan 4 tane erkeğin olduğu bir üniversitede, üniversite yönetiminde görev almış tek bir erkeğin dahi bulunmadığı böylesine bir toplantı varsa herhalde şapkayı önümüze koymak lazım. Bu memlekette bu konulara erkekler katılmadıkça bir tek adım atılamaz. Biz şu an birbirimizle konuşuyoruz, karşılıklı bir sevgiyle alışveriş yapıyoruz” dedi.
Prof. Dr. Unat’tan sonra Prof. Dr. Serpil Sancar, Prof. Dr. Nermin Aradan Unat, Prof. Dr. Necla Arat, Prof. Dr. Yıldız Ecevit ve Prof. Dr. Fatmagül Berktay konuşmalarını gerçekleştirdi.